Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Czerwona fasola - tania i pożywna

Tekst i foto Zwiędły 28-01-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
1-22 złprosty15 min.?

Składniki:

1 puszka fasoli czerwonej, 2 średnie cebule, oregano

Jak przyrządzić:

Przygotowanie tej potrawy jest bardziej niż banalnie proste. Podsmażamy na patelni pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Na zbrązowioną cebulę wrzucamy fasolę z puszki (razem z wodą z puszki). Posypujemy dość dużą ilością oregano. Podgrzewamy do momentu kiedy woda troche odparuje... i gotowe.

Potrzebne przybory:

patelnia, nóż, otwieracz do puszek :)

Jak podawać?

Zasadniczo z chlebem ale dobrze wypada też z połączeniu z różnymi formami pieczonych ziemniaków.

Uwagi:

Nie polecam dodawania innych przypraw niż oregano. Moje eksperymenty w tym względzie wyszly dość kiepsko. Dla entuzjastów ostrej kuchni ewentualnie szczypta chilli, które to stosunkowo najmniej zmienia smak potrawy a jedynie czyni ją bardziej ostrą.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 04.02.2005 karakorum

Z cebulą już próbowałem, ale znacznie lepiej smakuje czerwona fasola z czosnkiem (1 lub 2 zabki wycisniete w czosnkownicy)

duszona przez jakis czas na malym ogniu (od czasu do czasu pomie... Pokaż więcej

Z cebulą już próbowałem, ale znacznie lepiej smakuje czerwona fasola z czosnkiem (1 lub 2 zabki wycisniete w czosnkownicy)

duszona przez jakis czas na malym ogniu (od czasu do czasu pomieszac). Smakuje wybornie z pieczywem i maslem (lub substytutem).

Zgłoś 11.04.2005 darek

A jak z fasola nie puszkowana?

Zgłoś 21.04.2005 bibi-lola

a sol i pieprz??

nie dodawac??

moze nieco koncentratu tez by nie zaszkodzilo?

Lubie fasole! :)

Niestety rozrywa mi jelita po niej i wydaje nieartykuowane dzwieki po ... Pokaż więcej

a sol i pieprz??

nie dodawac??

moze nieco koncentratu tez by nie zaszkodzilo?

Lubie fasole! :)

Niestety rozrywa mi jelita po niej i wydaje nieartykuowane dzwieki po niej! hahahaha ;)

Zgłoś 17.04.2007 micha&elo

zrobiłem tak, nie miałem co jesc zajrzałem do szuflady i znalałem czerwona fasolke w sosie cayenne, zrobiłem ja z czerwona cebula kawalkami kielbasy, 1,5 zabka czosnku, na koniec posypałem parme... Pokaż więcej

zrobiłem tak, nie miałem co jesc zajrzałem do szuflady i znalałem czerwona fasolke w sosie cayenne, zrobiłem ja z czerwona cebula kawalkami kielbasy, 1,5 zabka czosnku, na koniec posypałem parmezanem i szczypiorkiem i powiem wam ze bylo bardzo dobre

Zgłoś 10.05.2007 katarina

przed chwilą zrobiłam i właśnie jem;) bardzo smaczne, dodałam jeszcze czosnku. można kombinować ze składnikami - papryka, kiełbasa, boczek, pomidor... co się wymyśli. ja dodałam sporo ziół.

... Pokaż więcej

przed chwilą zrobiłam i właśnie jem;) bardzo smaczne, dodałam jeszcze czosnku. można kombinować ze składnikami - papryka, kiełbasa, boczek, pomidor... co się wymyśli. ja dodałam sporo ziół.

Zgłoś 28.12.2007 mosdorf

a probowal ktos dodawac czerwonego wina?

Zgłoś 12.04.2008 emm

wlasnie jem dokladnie zrobiona fasolkę z przepisu, do tego poledwiczki wieprzowe i frytki:) baaardzo dobre:)

Zgłoś 13.04.2008 Michal

Wlasnie zjadlem:

do rondelka dalem 1 lzeczke oliwy z oliwek, dodalem czerwona fasole z puszki bez wody z puszki, dodalem 4 lyzki swiezej wody, 2 lyzeczki koncentratu pomidorowego i 1 ząbe... Pokaż więcej

Wlasnie zjadlem:

do rondelka dalem 1 lzeczke oliwy z oliwek, dodalem czerwona fasole z puszki bez wody z puszki, dodalem 4 lyzki swiezej wody, 2 lyzeczki koncentratu pomidorowego i 1 ząbek czosnku, czubatą lyzke suszonych ziol prowansalskich. Po wymieszaniu zostawilem wszystko na godzine - po tym czasie podgrzalem calosc az do zagotowania (wciaz mieszajac). Jako dodatek zrobilem 3 zwykle podplomyki (maka i woda).

Zgłoś 19.05.2008 mona

Ja dodaje do fasoli i cebulki podsmażonej, kukurydzę z puszki i doprawiam sosem sojowym. Podaję z ryżem (może być makaron). Pozdrawiam

Zgłoś 22.07.2009 charlee

zrobiłem właśnie również ze smażonym czosnkiem, bez cebuli (z racji braków w zapasach:) i przyprawami, również vegetą. Nie wylewałem zalewy, dodałem wszystko do brązowego ryżu z curry. Pychotka ... Pokaż więcej

zrobiłem właśnie również ze smażonym czosnkiem, bez cebuli (z racji braków w zapasach:) i przyprawami, również vegetą. Nie wylewałem zalewy, dodałem wszystko do brązowego ryżu z curry. Pychotka :)

Zgłoś 18.12.2010 Gonzalito

Szukając inspiracji na solidną i smaczną kolację zauważyłem puszkę fasoli w lodówce i trafiłem na tą stronę.

Zauważyłem tu kilka dobrych pomysłów głównie w komentarzach, przemyślałem nieco... Pokaż więcej

Szukając inspiracji na solidną i smaczną kolację zauważyłem puszkę fasoli w lodówce i trafiłem na tą stronę.

Zauważyłem tu kilka dobrych pomysłów głównie w komentarzach, przemyślałem nieco sprawę i jak zwykle zdałem się na intuicję.

Niechciałbym nikogo obrażać ale jedzenie fasoli z ziemniakami czy z ryżem to kompletna porażka smakowa!!!

Ja zrobiłem to tak: (efekt był lepszy niż przypuszczałem)

1. Boczek kostka na wolnym ogniu aż się wytopi( około 5-9 min)

2. Kiełbasa krążki po uprzednim zwiększeniu ognia( 3 min)

3. Cebula grubo posiekana i kilka pasków papryki marynowanej słodkiej

(cebula powinna się zeszkilć zachować lekko twardość około 5-8 min)

4. Cała zawartość puszki fasoli, następnie łyżka koncentratu pomidorowego

5. Dodałem rozduszony czosnek, kminek, pieprz i ostrą paprykę

(przyprawy jednak polecam według uznania, pieprz raczej nie pasuje ale ja lubie)

Ogólnie po dodaniu fasoli należy podgrzać całość i nie gotować długo bo z fasoli zrobi się papka a tego raczej nie lubimy.

Całośc to jakieś 15 min, micha i do dzieła :)