Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Czerwona kapusta do kaczki

Tekst i foto Przemek 25-12-2011

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
45 złprosty25 min.niska

Składniki:

czerwona kapusta średnia, 3 łyżeczki cukru, 20 dkg rodzynek sól + pieprz (do smaku, nie za dużo), duże jabłko, trochę octu do smaku.

Jak przyrządzić:

Kapustę obieramy ze zbędnych liści, następnie szatkujemy. Wrzucić do garnka i wlać wody, musi przykryć kapustę. Wsypać trochę soli i pieprzu oraz cukier. Gdy to się gotuje, rodzynki (najlepiej sułtanki) wrzucić do kubka i zalać wrzącą wodą, aż się odmoczą. Do kapusty wlewamy ocet. Gdy woda odparuje - wrzucamy rodzynki do kapusty i pod koniec obrane ze skórki i bez nasion, pokrojone w małą kostkę jabłko. Nie gotować dalej, odstawić, aby jabłko się nie rozpadło.

Potrzebne przybory:

garnek, nóż, kubek, łyżka do mieszania, mała szatkownica (lub ręcznie szatkować kapustę).

Jak podawać?

Najlepiej na ciepło do pieczonej kaczki.

Uwagi:

Jeżeli ktoś nie lubi, nie musi dodawać octu, ale kapusta ma lepszy, pikantniejszy smak z octem, nie używać kwasku cytrynowego.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.