Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Czerwona kapusta zasmażana

Tekst i foto Monike 23-09-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty? min.?

Składniki:

- czerwona kapusta,
- słonina,
- jabłko,
- mąka (niecała łyżka),
- ocet (10%) lub winny,
- cukier,
- sól i pieprz do smaku.

Jak przyrządzić:

Kapustę posiekać i zalać ją w garnku 0,5 l wody. Gotować 20 minut. Na patelni podsmażyć słoninę i wytopić małe skwarki. Jabłko zetrzeć na tarce i dodać do garnka z kapustą. Do skwarków dodać niecałą łyżkę mąki i rozprowadzić w tłuszczu, dodać trochę octu i wymieszać. Zalać tym kapustę i wymieszać w garnku. Dodać do smaku szczyptę cukru, sól i pieprz. SMACZNEGO!

Jak podawać?

Jako dodatek do mięs.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 12.10.2004 piega

ta kapustka jest bardzo dobra, ja dodaje cukru troche więcej niż szczyptę ok. łyżki stołowej , smacznego

Zgłoś 19.10.2004 zosia

dzięki za przepis nareszcie znalazłam to czego długo szukałam.

Zgłoś 01.01.2005 hala

bardzo dobra kaousta

Zgłoś 08.01.2005 Agnes

Pytanko: czy jabłko wrzucamy do kapusty bedącej we wodzie, czy juz odsączonej?

Zgłoś 29.01.2005 piega

jabłko dodajemy przed końcem gotowania ok.5 min.

Zgłoś 09.02.2005 sylwia

to jest to co lubię

Zgłoś 01.05.2005 Henio

Przepis prosty,kapustka b.smaczna

Zgłoś 18.02.2006 jacekgmaj

koniecznie boczek - slonina takze moze byc.

margaryna znacznie pogorszy smak - wiem robilem.

Jacek

ps. nawet w ameryce dodaje sie do takiej kapusty boczek mimo ze to trwa ch... Pokaż więcej

koniecznie boczek - slonina takze moze byc.

margaryna znacznie pogorszy smak - wiem robilem.

Jacek

ps. nawet w ameryce dodaje sie do takiej kapusty boczek mimo ze to trwa chora walka z tluszczami zwierzecymi.

Zgłoś 21.07.2005 aneta

jeszcze nie probowalam ale brzmi apetycznie

Zgłoś 05.08.2005 grzes855

Margaryną to możesz sobie................. tu ma być słonina lub boczek wedzony

Zgłoś 01.12.2005 Bander

Tak tak wydaje mi sie ze słonina jest lepsza od margarny a ja i tak najbardziej lubie wrzucic do tej kapusty boczek :P

Zgłoś 12.12.2005 czarna

kapustka palce lizać!!!

Zgłoś 23.02.2007 lenka

Właśnie robię na obiad.Super przepis właśnie takiego szukałam.Tylko ze smalcem, margaryna do kapusty-fuj!!!

Zgłoś 23.09.2006 europa112

Nalży dodać ok 100g masła.

Zgłoś 21.02.2007 Miś

Ja zdecydowanie preferuję masło zamiast smalcu. Dodaję też 3-4 goździki, kilka ziaren ziela angielskiego i jeden listek laurowy. Oczywiśie jeśli ktoś lubi bardziej wyraziste smaki, może dodać wi... Pokaż więcej

Ja zdecydowanie preferuję masło zamiast smalcu. Dodaję też 3-4 goździki, kilka ziaren ziela angielskiego i jeden listek laurowy. Oczywiśie jeśli ktoś lubi bardziej wyraziste smaki, może dodać więcej przypraw, jednak radzę nie przesadzać i zachować umiar z przyprawami. Smacznego.

Zgłoś 12.11.2006 ania

Pycha!Taka kapuste wlasnie robie za obiad.

Zgłoś 13.02.2007 Alen

bardzo dobry przepis polecam kazdemu kto lubi czerwona kapuste pod inna postacia pozdrawiam serdecznie

Zgłoś 31.01.2011 dany108

Super Ja dodaję jeszcze trochę suszonej żurawiny, komponuje się idealnie:)

Zgłoś 02.04.2007 halcia

okej mam swoja ulubiona soroweczke

Zgłoś 29.10.2007 toad1

a cebulke tez dodajemy do tej kapusty???

inne opcje sa z cebula, stad moje pytanie (jestem mlodym kucharzem )

Zgłoś 05.12.2007 anna

lux! bardzo smaczna kapustka.ja zrobilam na slonince i odrobina boczku z cebulka.zapomnialam o occie ale w zamian byl kwasek cytrynowy dla koloru.POLECAM!!!!!

Zgłoś 08.01.2008 Patrycja

Nic dodac, nic ujac... po prostu rewelacja :)

Zgłoś 22.03.2008 moon

a moze zamiast octu czerwone wytrawne wino??

Zgłoś 31.10.2009 KINGA

TA KAPUSTA JEST PRZEPYSZNA:)POLECAM:)

Zgłoś 09.11.2009 agnieszka

tak, czerwone wino zamiast octu moze być:)

Zgłoś 23.03.2011 ut

masło zamiast słoniny

Zgłoś 19.10.2011 NEF

ja zamiast słoniny i margaryn, dodaję cebulke podsmazoną na oleju:)

Zgłoś 31.10.2012 Husky

Pyszna czerwona kapustka. Polecam!