Czerwona piramida
Porcje: | Koszt: | Trudność: | Czas: | Kaloryczność: |
---|---|---|---|---|
? | ? zł | prosty | 30 min. | ? |
Składniki:
cukinia, pieczarki, swieży ogórek, pomidor, makaron gwiazdki, ryż, brązowy cukier do smaku, koncentrat pomidorowy, pieprz, sos sałatkowy koperkowyJak przyrządzić:
Pieczarki dusimy na patelni, warzywa kroimy odpowiednio w plastry (ogórki), paski (cukinia) i kostkę (pimidory), cukinię gotujemy do momentu, aż będzie miękka. Następnie gotujemy ryż i makaron, mieszając razem, dodajemy koncentrat, pieprz i sos sałatkowy do ryżu i makaronu. Wykładamy na talerz, formując okrąg. Następnie układamy cukinię, pieczarki, pomidory wymieszane z ogórkiem, a na wierzch posypujemy brązowym cukrem i resztą sosu sałatkowego.Uwagi:
Sosu nie rozrabiamy, jak jest podane w przepisie na etykiecie.
Sałatka z wędzonym pstrągiem
Szlachetna odmiana sałatki warzywnej. Jeśli tylko macie dostęp do świeżego wędzonego pstrąga, to spróbujcie. W moim domu taka zdobycz trafiała się rzadko i zwykle naraz pojawia się cała ławica pstrągów, więc pomysłów na ich wykorzystanie było wiele. Sałatka z ziemniaków, jajek, marchewki i ogórków konserwowych wygrała w tym rankingu. Żaden ze składników nie ma prawa zdominować łagodnego smaku wędzonego pstrąga, całość komponuje się wspaniale, a najlepszy efekt osiągniemy, jeśli poskromimy łakomstwo i odstawimy sałatkę na noc do lodówki.

Pierogi z kurkami i jajkiem
Pierogi to najbardziej popularne danie w Polsce, tradycja ich wyrobu sięga XII wieku. Dawniej pierogi przygotowywano głównie na święta, dziś znacznie częściej, chociaż nadal uważamy, że jest to danie bardzo pracowite. Zmieniły się też farsze, są bardziej urozmaicone, przyrządzane z większą fantazją. Pierogi z kurkami i jajkiem są delikatne i bardzo aromatyczne, wybornie smakują z grzybowo – śmietanowym sosem.
Komentarze
Zgłoś 14.08.2006 PRAWDZIWA Martana
Smutno mi, ze musze tak skomentowac ale...... to jest poprostu niesmaczne, chyba ze ktos umiera z glodu, wtedy moze sie zachwyci ale ja nie umieram z glodu:)
Zgłoś 04.04.2008 aga
nieprawda, nie jest zle:)mnie nawet smakowalo.