Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Czerwona sałatka do białego mięsa

Tekst i foto EWA z Poznania 14-07-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4-6? złprosty30-60 min.średnio dużo

Składniki:

- 1 kg ziemniaków /ugotować/,
- 2 duże buraki - gotowane,
- 30 dkg surowej kwaszonej kapusty,
- 2 szt. ogórków kwaszonych,
- 2 duże cebule,
- grzybki marynowane,
- sól, pieprz do smaku.

Jak przyrządzić:

Cebulę, grzybki i ogórki pokroić w kostkę.
Ziemniaki rozdrobnić,buraki ugotowane zetrzeć na grubej tarce w paski, dodać kapustę kwaszoną, grzybki marynowane, ogórki, sól, pieprz do smaku i wymieszać. Składniki trzeba tak dobrać do smaku, żeby było pikantne, ale nie za kwaśne.
Całość wymieszać w dużym garnku.

Jak podawać?

Na ciepło, podgrzewając na parze.
Polać sosem własnym z mięsa.
Bez dodawania ziemniaków może służyć jako surówka.

Uwagi:

Nie nadaje się do ryb.

Czas przygotowania:

Ziemniaki gotuje się na bieżąco, pozostałe
składniki można przygotować dnia poprzedniego.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.