Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Czerwona soczewica ze szpinakiem

Tekst i foto Burbur 19-02-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty25 min.?

Składniki:

Opakowanie mrożonego szpinaku, 1,5-2 szklanki czerwonej soczewicy, odrobina śmietany, sól, pieprz, może być odrobina imbiru, czosnek, cebula, zależnie od gustu inne przyprawy, olej.

Jak przyrządzić:

Soczewicę wrzucić do gotującej się wody i gotować przez około 15-20 minut. Wrzucić szpinak na patelnię, poczekać, aż się rozmrozi, można dodać wtedy czosnku i soli. Odsączyć soczewicę i dorzucić do szpinaku na patelnię. Wymieszać, doprawić do smaku, chwilę jeszcze razem podsmażyć. Po wyłożeniu na talerz dodać trochę śmietany i wymieszać.

Uwagi:

Wygląda mało apetycznie, ale jest naprawdę smaczne i szybkie w przygotowaniu, można jeść jako oddzielne danie albo jako dodatek do makaronów lub ziemniaków.
Najwięcej zależy od przyprawienia, i tu jest naprawdę szerokie pole do popisu.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 26.02.2010 Ela

Bardzo pyszne danie, ale dodałam jeszcze pomidory bez skórki oraz curry i kurkumę.

Polecam

Zgłoś 27.05.2011 kk

coś strasznego ....

Zgłoś 08.03.2011 misio

A z cebulą co ? zagryzać nią ? ;P