Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Czerwone, żółte, zielone

Tekst i foto Barbarka 26-05-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprostyok.35 min.średnia

Składniki:

Czerwona papryka słodka, ser feta, ser żółty, czosnek, przyprawy, zielona sałata - najlepiej lodowa, sos winegret.

Jak przyrządzić:

Papryczkę ciach na pół,
ziarenka wyrzuć pod stół :)
i do gara z wrzątkiem - plum,
niech sobie 5 minutek popływa,
żeby nie była zbyt żywa.
Czosnek zmiażdż, do fety wrzuć,
niech powstanie piękny miks.
Do papryczki go wciśnij,
na szczyt żółte serowe wiórki sypnij.
No i ten nasz stożek uroczy
do piekarnika musi na chwilę wskoczyć.
Gdy już serek się rozpuści,
możemy zasiąść do uczty.
Papryczki na sałatkę usadawiamy,
winegretem polewamy
i ze smakiem wszystko wsuwamy :)

Uwagi:

Sos winegret możemy przyrządzić w ten sposób:
3/4 szklanki oliwy lub oleju, ćwierć szklanki octu winnego lub soku z cytryny, łyżka musztardy, ćwierć łyżeczki pieprzu, pół płaskiej łyżki cukru, płaska łyżeczka soli. Do takiego sosu Francuzi dodają - dla zaostrzenia smaku - kapary lub drobno posiekane korniszony (2 łyżki).
A jeśli jesteśmy leniuszkami, możemy kupić gotowy :)
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.