Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Czerwony barszcz - czysty do picia

Tekst i foto KOTEK 11-04-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
na rodzinę12 złprosty65 min.bardzo niska

Składniki:

Jarzyny: marchew - 2 szt., pietruszka, kawałek selera, pora, 4-5 sztuk pieczarek świeżych, 5-6 ząbków czosnku, 1 kopiasta łyżka majeranku, 2 ziarenka ziela angielskiego, 6 ziarenek pieprzu czarnego, liść laurowy - 1 sztuka, 1 gałązka malutka (tzn. 3-4 listki) magi świeżej lub suszonej, 30 dag obranych i pokrojonych buraków małych, dwie torebki barszczu czerwonego instant Winiary, 4 litry wody, tylko 1 łyżeczka soli. W sezonie dać po dwie gałązki zieleniny: koperku, zielonej pietruszki, zielonego selera. A w zimie ususzone.

Jak przyrządzić:

Do garnka wlać 4 l wody, wsypać 1 łyżeczkę soli, dać jarzyny - mogą być w całości: marchew, pietruszkę, seler, por, przyprawy: majeranek, ziele angielskie, czarny pieprz, liść laurowy, czosnek, magi w listkach oraz zieleninę w zależności, jaką się ma (świeża lub suszona), grzybki. To ma się gotować na wolnym ogniu 45 minut. Teraz przecedzić ten wywar przez gęste sito, np. do miski. Garnek umyć i wlać do niego ten wywar, w którym się gotował. Jeżeli się wygotował, to dolać wody do uzupełnienia tych 4 litrów. Włożyć buraki i pogotować ten wywar przez około 20 minut. Wyłączyć gaz i wsypać dwie torebki czerwonego barszczu instant Winiary, zamieszać i można pić do woli.

Potrzebne przybory:

nóż i czyste warzywa

Jak podawać?

Pić w kubkach, na zdrowie.

Uwagi:

Tego czystego barszczu nie wolno zagotować. Można go tylko podgrzewać. Najsmaczniejsze są buraki malutkie.
Smacznego.

Czas przygotowania:

Tylko leniowi się nic nie chce.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 12.04.2006 monika

znam ten barszcz,piłam go na Boze Narodzenie był smaczny ale dzieki za przepis

Zgłoś 11.06.2006 asia

Piłam ten barszcz,jest wyśmienity.Na upały też go polecam bo dobrze gasi pragnienie,a także na podniesienie czerwonych ciałek krwi.

Zgłoś 14.12.2006 krzyto

Całe "wsparcie" barszczyku z tego przepisu zależy od "gotowców" z Winiar, a więc nie jest to przepis kulinarny a jest to raczej reklama kaliskiego producenta koncentratów żyw... Pokaż więcej

Całe "wsparcie" barszczyku z tego przepisu zależy od "gotowców" z Winiar, a więc nie jest to przepis kulinarny a jest to raczej reklama kaliskiego producenta koncentratów żywnościowych. Z drugiej jednak strony, barszcz z tego przepisu byłby do niczego, gdyby był bez owego "wsparcia". Można je zastąpić buraczaną kiszonką, którą robi się kilka dni wcześniej z buraków, wody, skórki razowego chleba, soli, czosnku i przypraw (listek, ziele, pieprz). Kiszonka jest aromatyczna, a przede wszystkim wolna od sztuczności.

Zgłoś 22.09.2009 oujyhgytdfgdhgfchgfhgvnbvbn

ty kotek jesteś niezły dobry przepis ale lepiej kupić gotowy

Zgłoś 05.10.2008 ulitamargarita

wszystko super , extra przyprawy, i czy zeczywiscie trzeba sie wspomagac swinstwem w proszku firmy winiary?????????????????????????????????????????????????????