Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Czerwony ryż z kurczakiem lub kiełbasą

Tekst i foto smacznego ;) 14-05-2009

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4-prosty--

Składniki:

2 woreczki ryżu, mały słoiczek przecieru pomidorowego, kostka rosołowa, cebula, słodka papryka w proszku, masło, kiełbasa lub pierś z kurczaka, czosnek, majonez, mały jogurt naturalny.

Jak przyrządzić:

Ryż: gotujemy, później przelewamy zimną wodą (żeby się nie skleił). W garnku podsmażamy pokrojoną cebulę, następnie dodajemy kostkę rosołową (nie rozpuszczamy jej w wodzie!), później dodajemy przecier pomidorowy i paprykę. Na końcu dodajemy ryż i dokładnie mieszamy (jeśli będzie za jasny możemy dodać więcej papryki).
Sos: mały jogurt naturalny mieszamy z łyżką majonezu i 2-3 średniej wielkości ząbkami czosnku (rozgniecionymi), dodajemy sól, pieprz i trochę słodkiej papryki w proszku.
Kiełbasę kroimy w plasterki i podsmażamy na maśle (zamiast niej można użyć pokrojonej w kostkę piersi z kurczaka). Doprawiamy według uznania.

Potrzebne przybory:

Patelnia, garnek (raczej wysoki, żeby ryż nie wypadł podczas mieszania),łyżka.

Uwagi:

Podajemy na ciepło, polewamy sosem czosnkowym. Można do tego dodać sałatkę ze świeżych warzyw.

Czas przygotowania:

Jeśli mamy zamiar podać to z kiełbasą należy zacząć właśnie od niej, bo smażenie zajmie nam więcej czasu, niż gotowanie ryżu. Także sos można zrobić wcześniej, żeby się "przegryzł".
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.