Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Czeskie knedliki

Tekst i foto kiki1991 17-05-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złśredni? min.?

Składniki:

Dwie pszenne bułki pokrojone w kostkę, 30 dag mąki, 1 szklanka mleka, drożdże 3/4 kostki, 1 jajko, masło.

Jak przyrządzić:

Masło rozgrzewamy na patelni i rumienimy pieczywo drobno pokrojone w kostkę.
Tymczasem w misce mąkę mieszamy z mlekiem, drożdżami, jajkiem, solą i ugniatamy ciasto.
Ciasto ma być dość gęste, ale odklejać się swobodnie od dłoni.
Dodajemy bułki zrumienione na maśle i ponownie zagniatamy.
Posypujemy mąką, przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
Po 20-30 min deskę posypujemy mąką i ciasto wykładamy na deske.
Formujemy wałek nieco mniejszy niż garnek, w którym będziemy gotować, gdyż ciasto jeszcze trochę urośnie.
Knedel wrzucamy do wody i gotujemy około 20 min, co jakiś czas obracając go w wodzie.
Następnie wyławiamy knedel, kroimy w plastry, po godzinie podsmażamy je na maśle.

Jak podawać?

Z gulaszem mięsnym.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 29.12.2006

..bardziej niemieckie niz czeskie semel knoedel w czechach houskowy czyli bulczny,,,,klasyczny jest tez drozdzowy ale bez bulki gotowany ... i krojony nitka

Zgłoś 29.12.2006

podaje sie ...z mieskiem ..jw gulaszem tradycjnie z svickova na smetanie moze byc tez smazony boczek na smietanowym sosie z kapusta bial bardzo kminkowa

Zgłoś 13.11.2007 src

Knedle najlepiej gotować na parze, wtedy świetnie "piją" sos. Do miesa podawac bez obsmażania. Można tez obsmażyć pokrojone w kawałki i dodac do jajecznicy (cos w rodzaju omletu). Bard... Pokaż więcej

Knedle najlepiej gotować na parze, wtedy świetnie "piją" sos. Do miesa podawac bez obsmażania. Można tez obsmażyć pokrojone w kawałki i dodac do jajecznicy (cos w rodzaju omletu). Bardzo dobre z boczkiem, lub duszoną karkówką do tego kapusta z dużą ilościa kminku.

Sos żmietanowy do sviczkovej (duszonej polędwicy) ale na pewno nie do boczku (ten w sosie własnym.