Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Czosnek marynowany pycha

Tekst i foto Pszczółka 12-01-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty? min.?

Składniki:

- 20 główek czosnku,
- 2 szklanki octu winnego (może być spirytusowy 10% ale w odpowiednio mniejszej ilości),
- 125g cukru,
- 2 łyżki soli,
- liść laurowy,
- gorczyca,
- zioła prowansalskie.

Jak przyrządzić:

Czosnek obrać, podzielić na ząbki. Następnie sparzyć wrzątkiem, osączyć i ułożyć w słoikach. Do każdego słoika włożyć liść laurowy, gorczycę i zioła prowansalskie.
Zalewa:
Z 1,5 szklanki wody, cuktu, soli i octu ugotować zalewę. Wlać do słoików, zamknąć, pasteryzować 20 min.

Uwagi:

Najbardziej pracochłonne jest obieranie czosnku można spróbować z całymi główkami.
Zioła prowansalskie (nie więcej niż płaska łyżeczka na słoiczek 300 ml ponieważ są mocno aromatyczne i pęcznieją).

Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 04.01.2005 ski

A jak zrobic marynowany czosnek z dodatkiem oleju? Od dluzszego czasu szukam takiego przepisu!

Zgłoś 13.02.2005 kemor

Podaję przepis na marynowany czosnek w oleju o który prosił "ski". Przepis pochodzi z "Pikantne Przetwory" Pani Hanny Szymanderskiej z 1999 roku.

Składniki:

- 2... Pokaż więcej

Podaję przepis na marynowany czosnek w oleju o który prosił "ski". Przepis pochodzi z "Pikantne Przetwory" Pani Hanny Szymanderskiej z 1999 roku.

Składniki:

- 25 dag czosnku, 3 łyżki owoców kopru włoskiego (fenkułu), łyżka ziarenek pieprzu, łyżka przyprawy garam masala (taką przyprawę dostałem w sklepie "Berti"), łyżka nasion czarnuszki, łyżeczka sproszkowanego chilli, olej słonecznikowy, łyżka grubej soli.

Przygotowanie:

Obrane ząbki czosnku wrzucić do słoiczka (moja rada - ząbki wrzucać w całości, nie rozcinać, bo będą zbyt słone), przesypać solą i przyprawami, zalać olejem tak aby zupełnie przykrył czosnek, zostawić na 5 dni w teperaturze pokojowej, kilka razy dziennie mieszając (wtedy czosnek równomiernie przejdzie przyprawami). Następnie przełożyć do małych słoiczków, szczelnie zamknąć i wynieść w chłodne miejsce. Im dłużej stoi, tym jest lepszy. Smacznego

Uwaga:

Garam masala to mieszanka prażonych i zmielonych na proszek przypraw: kolendry, chili, cynamonu, gałki muszkatałowej i czarnego pieprzu. Może też zawierać kmin, imbir, ziele angielskie, kardamon, liście laurowe i gożdziki. Podstawowa przyprawa używana do wielu indyjskich dań. Pozdrawiam

Zgłoś 19.02.2006 kostekch

Od: kostekch, 2006-01-29 20:22:27

Mam pytanie.Dlaczego czosnek po kilku dniach dostaje odcień ziekononiebieski ? Nie jest biały -jak temu zapobiec?

Zgłoś 09.08.2005 mex92

a zamiast ziół prowansalskich to co mam dac bo to dlamnie troche taka przyprawa kojarząca sie bardzo egzotycznie po ile to może być w sklepie??

Zgłoś 22.08.2005 kemor74

mex92 ziola prowansalskie kupisz w prawie każdym szanującym się sklepie, za torebkę zapłacisz jakieś 2 zł

Zgłoś 22.08.2005 libero

Witam - mam pytanie do kemora dotyczące przepisu na marynowany czosnek w oleju:

czy przyprawy należy dodać po łyżeczce od herbaty czy po łyżce stołowej - gdyby dadać po łyżce, tak jak pa... Pokaż więcej

Witam - mam pytanie do kemora dotyczące przepisu na marynowany czosnek w oleju:

czy przyprawy należy dodać po łyżeczce od herbaty czy po łyżce stołowej - gdyby dadać po łyżce, tak jak pan pisze w przepisie to zajmą większą objętość niż niż 25 dkg czosnku -

pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź

Zgłoś 24.10.2005 nika_11

O raju! Przeczytałam o tej chorobie. A czy czosnek w oleju kupiony w sklepie można przechowywać w temperaturze pokojowej? Czy również to jest szkodliwe?

Zgłoś 29.01.2006 kostekch

Mam pytanie.Dlaczego czosnek po kilku dniach dostaje odcień ziekononiebieski ? Nie jest biały -jak temu zapobiec?

Zgłoś 12.09.2006 akiramm

i co z tym jego kolorem niebieskawym wie ktoś bo też mi się taki zrobił

Zgłoś 22.09.2006 Japa15

Witka, ja zrobiłem czosnek marynowany w oleju i dodałem troche octu balsamicznego plus oczywiście zioła prowansalskie. Czosnek jest zajefajny w smaku ale całe czas lecą bąbelki tak jak by fermen... Pokaż więcej

Witka, ja zrobiłem czosnek marynowany w oleju i dodałem troche octu balsamicznego plus oczywiście zioła prowansalskie. Czosnek jest zajefajny w smaku ale całe czas lecą bąbelki tak jak by fermentował, czy ktoś się już z tym spotkał ??

Zgłoś 14.11.2006 emmi

do podaneych proporcji dodałam na wierzch słoika trochę oleju i czosnek wyszedł pyszny! polecam!!

Zgłoś 11.01.2007 sabi

gdzies w necie wyczytalam, ze ten niebieski kolor to od uzywania metalowych nozy sitek itd.

sa tacy, ktorym czosnek wyszedl jadowicie zielony, ponoc jest jadalny w kazdym razie nikt nie ... Pokaż więcej

gdzies w necie wyczytalam, ze ten niebieski kolor to od uzywania metalowych nozy sitek itd.

sa tacy, ktorym czosnek wyszedl jadowicie zielony, ponoc jest jadalny w kazdym razie nikt nie umarl

Zgłoś 11.01.2007 sabi

ja dalam troche oliwy. jesli chodzi o kolor to widze ze 2 zabki na samej gorze nabraly odcienia niebieskiego. moze to od oliwy? nie mam pojecia

Zgłoś 13.10.2008 zielona

Sparzenie, czy namoczenie ząbków skutecznie pomaga w obieraniu. Dzięki za przepis - słoiczki właśnie się pasteryzują ;)

Zgłoś 06.03.2008 Lecoq

kolor czosnku to reakcja tegoż z metalami, niezauważalna

kiedy używamy wyciskarki np: ze stali szlachetnej ....

gdy tylko używam jednej ze starych wyciskarek do czosku produkcj... Pokaż więcej

kolor czosnku to reakcja tegoż z metalami, niezauważalna

kiedy używamy wyciskarki np: ze stali szlachetnej ....

gdy tylko używam jednej ze starych wyciskarek do czosku produkcjii radzieckiej, a niepokusze się o natychmiastowe umycie powyższej, czosnek zielenieje...

wpływ na smak raczej niewielki ale widok przeszkadza niewątpliwie

Zgłoś 04.08.2008 Ludu, uważajcie z czosnkiem w oleju

za food-info.net/pl/qa/qa-fp64.htm

Czosnek może być przechowywany w oleju, ale nigdy nie próbujmy robić tego w domu!

Bez względu na jego moc smaku, czosnek jest warzywem o charakt... Pokaż więcej

za food-info.net/pl/qa/qa-fp64.htm

Czosnek może być przechowywany w oleju, ale nigdy nie próbujmy robić tego w domu!

Bez względu na jego moc smaku, czosnek jest warzywem o charakterze nisko kwaśnym. pH ząbka czosnku zazwyczaj mieści się w przedziale od 5.3 do 6.3. Tak jak wszystkie warzywa o charakterze nisko kwaśnym, czosnek sprzyja wzrostowi i późniejszemu wytwarzaniu toksyn przez bakterię Clostridium botulinum , gdy będą stworzone odpowiednie warunki. Do tych warunków należą: niewłaściwe wytwarzanie domowych konserw i niewłaściwe przygotowanie i przechowywanie świeżych ziół i czosnku w roztworze oleju.

Wilgoć, pokojowa temperatura, brak tlenu i niska kwasowość sprzyjają wzrostowi Clostridium botulinum . Podczas wzrostu bakteria ta produkuje nadzwyczajnie mocną toksynę, która wywołuje chorobę zwaną botulizmem. Jeśli będzie ona nie leczona, może doprowadzić do śmierci w kilka dni od spożycia zakażonej żywności.

Czosnek w roztworze oleju przechowywany w temperaturze pokojowej stwarza idealne warunki do wytwarzania toksyny jadu kiełbasianego (niska kwasowość, brak wolnego tlenu w oleju i ciepło). Takie samo zagrożenie istnieje w przypadku pieczonego czosnku przechowywanego w oleju. Przynajmniej trzy epidemie botulizmu kojarzone z domowej produkcji czosnkiem w roztworze oleju były odnotowane w północnej Ameryce od 1980 roku.

Ostatnio, wiosną 2003 roku, w Danii miał miejsce przypadek botulizmu po spożyciu czosnku w oleju z puszki. Trzydziestoletni mężczyzna zjadł cztery kawałki czosnku i poważnie zachorował. Na szczęście przeżył po 14 dniach trwającej prawie śmiertelnej chorobie.

To był jedyny przypadek pochodzący z dużej partii pół przemysłowo produkowanego czosnku w puszce w Niemczech. Partia ta była ogrzewana tylko do temperatury 85°C, która nie jest wystarczająco wysoka aby zniszczyć przetrwalniki Clostridium botulinum .

Zgłoś 24.08.2008 ruda

kolor czosnku cóż wypróbuj czosnek polski i porównaj go do czosnku chińskiego, który właśnie tak zmienia kolory, reakcja z narzędziami zachodzi oczywiście ale nie ma to wpływu na kolor czosnku
... Pokaż więcej

kolor czosnku cóż wypróbuj czosnek polski i porównaj go do czosnku chińskiego, który właśnie tak zmienia kolory, reakcja z narzędziami zachodzi oczywiście ale nie ma to wpływu na kolor czosnku

Zgłoś 05.08.2010 Marlena

Witam bardzo prosty przepis, dzięki...

Następnym razem wypróbuję z olejem, zobaczymy jak ten zasmakuje mojej rodzince !!!

P.S. Podajcie jak robicie z olejem mam dużo czosnku więc mo... Pokaż więcej

Witam bardzo prosty przepis, dzięki...

Następnym razem wypróbuję z olejem, zobaczymy jak ten zasmakuje mojej rodzince !!!

P.S. Podajcie jak robicie z olejem mam dużo czosnku więc mogę kombinować :)

Zgłoś 12.08.2011 monia

czosnek zmienia kolor pod wpływem zawartej w marynacie soli:-)a nie metalowych sztućców..w prawie każdej książce kulinarnej jest przypis aby nie solić czosnku przeznaczonego do zamarynowania bo ... Pokaż więcej

czosnek zmienia kolor pod wpływem zawartej w marynacie soli:-)a nie metalowych sztućców..w prawie każdej książce kulinarnej jest przypis aby nie solić czosnku przeznaczonego do zamarynowania bo zmieni kolor na niebieski,zielony lub fioletowy nawet. Pozdrawiam

Zgłoś 02.06.2010 Gosia

Sol powoduje ze czosnek zmienia kolor

Zgłoś 29.07.2010 katarzynkazz

http://www.kuchnia.tv/wideo/play-wideo.php?30007_spizarnia-maryli/03_czosnek-marynowany-w-oliwie,odc.3%20-%20czosnek%20marynowany%20w%20oliwie,1

tutaj jest wyjaśnione dlaczego czosnek nabi... Pokaż więcej

http://www.kuchnia.tv/wideo/play-wideo.php?30007_spizarnia-maryli/03_czosnek-marynowany-w-oliwie,odc.3%20-%20czosnek%20marynowany%20w%20oliwie,1

tutaj jest wyjaśnione dlaczego czosnek nabiera zielonej barwy, od soli tak sie dzieje wiec sie jej nie powinno dodawać do marynowania czosnku ale nie wiem jak jest z occtem bo w tym linku kobieta mówi o czosnku marynowanym w oliwie.

Zgłoś 12.07.2011 lulu

octu spirytusowego 10% w mniejszej ilości, ale dokładnie ile ??

Zgłoś 28.03.2012 Elzbietal2

Witam!Czosnek jest pyszny!A i obieranie nie jest uciazliwe jesli sie zna dobry sposób!Cała główke połozyć na desce i kilka razy uderzyć (dość mocno).Obiera sie z łatwością nawet ręką! Smacznego!... Pokaż więcej

Witam!Czosnek jest pyszny!A i obieranie nie jest uciazliwe jesli sie zna dobry sposób!Cała główke połozyć na desce i kilka razy uderzyć (dość mocno).Obiera sie z łatwością nawet ręką! Smacznego!

Zgłoś 09.12.2012 gość

ja robię czosnek na przepis chiński,w occie i raz wyjdzie biały a innym razem niebieski, trudno mi powiedzieć co jest przyczyną ale zarazem jeden i drugi jest tak samo dobry, i żyję tyle czasuPokaż więcej

ja robię czosnek na przepis chiński,w occie i raz wyjdzie biały a innym razem niebieski, trudno mi powiedzieć co jest przyczyną ale zarazem jeden i drugi jest tak samo dobry, i żyję tyle czasu

Zgłoś 12.06.2013 gość

Nie dawaj sabków czosnku w całosci . Przekrój na pół , pydłob srodek jesli juz kwitnie . Nie bedzi miał odcien zielony czy niebeski , Zrób to za kazdym razem , awet jesli jesz go na sorowo.

... Pokaż więcej

Nie dawaj sabków czosnku w całosci . Przekrój na pół , pydłob srodek jesli juz kwitnie . Nie bedzi miał odcien zielony czy niebeski , Zrób to za kazdym razem , awet jesli jesz go na sorowo.

Zgłoś 12.06.2013 gość

Nie dawaj sabków czosnku w całosci . Przekrój na pół , pydłob srodek jesli juz kwitnie . Nie bedzi miał odcien zielony czy niebeski , Zrób to za kazdym razem , awet jesli jesz go na sorowo.

... Pokaż więcej

Nie dawaj sabków czosnku w całosci . Przekrój na pół , pydłob srodek jesli juz kwitnie . Nie bedzi miał odcien zielony czy niebeski , Zrób to za kazdym razem , awet jesli jesz go na sorowo.

Zgłoś 12.06.2013 ela

Nie dawaj sabków czosnku w całosci . Przekrój na pół , pydłob srodek jesli juz kwitnie . Nie bedzi miał odcien zielony czy niebeski , Zrób to za kazdym razem , awet jesli jesz go na sorowo.

... Pokaż więcej

Nie dawaj sabków czosnku w całosci . Przekrój na pół , pydłob srodek jesli juz kwitnie . Nie bedzi miał odcien zielony czy niebeski , Zrób to za kazdym razem , awet jesli jesz go na sorowo.