Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Czosnek pieczony na grillu

Tekst i foto k0m0r 02-06-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprostyok. 15 min.?

Składniki:

Czosnek - całe, nieobrane główki.

Jak przyrządzić:

Na rozgrzany grill kładziemy całe, nieobrane główki czosnku i grillujemy, często obracając, aż z wierzchu czosnek będzie prawie czarny. Spokojnie, nie spali się - to, co nas interesuje, to wnętrze ząbków, które stanie się niemal płynne. Czosnek dzielimy na ząbki i wyciskamy na podpieczony chleb jak pastę z tubki.
Czosnek przygotowany w ten sposób traci sporo ze swojej ostrości, więc polecam nawet tym, którzy za nim nie przepadają.

Uwagi:

W zasadzie to żaden przepis, tylko po prostu patent, o którym nie każdy wie.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 26.04.2008 lis

Co roku robię czosnek z grilla, pychota. Dziś rozpoczęcie sezonu u Łakomego w altanie, karkówka, sos tzatziki no i czosnek do tego pieczone ziemniaczki. Litr już się chłodzi auuuu!!!

Zgłoś 01.06.2008 Paula

Ja poszczególne ząbki osobno zawijam w folię aluminiową i wrzucam w żar... Ten sam efekt, trzeba tylko uważać, żeby nie spalić czosneczku na węgiel ;) No i pamiętać w które miejsce w żarze się w... Pokaż więcej

Ja poszczególne ząbki osobno zawijam w folię aluminiową i wrzucam w żar... Ten sam efekt, trzeba tylko uważać, żeby nie spalić czosneczku na węgiel ;) No i pamiętać w które miejsce w żarze się włożyło ;)

Smacznego :)