Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Czosnkowa

Tekst i foto pupiszonek 22-11-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4? złprosty30 min.?

Składniki:


kostka rosolowa
2,5 glowki czosnku
pol szklanki bialego polwytrawnego wina
przyprawy - sol, pieprz, slodka papryka, tymianek
chlebek - na grzanki, moze byc tez groszek ptysiowy
no i troche tartego sera zoltego

Jak przyrządzić:


Gotujemy wrzatek i wrzucamy do niego 1,5 kostki bulionowe (najlepsza z kurczaka lub warzywna), jak sie rozpusci to 2 lyzeczki tymianku i gotujemy 5 minut. Do tego wrzucamy czosnek - cale, obrane zabki i gotujemy ok. 25 minut. Za ten czas czosnek zmieknie i bedzie mozna go przetrzec przez sitko, co tez czynimy. Na koniec dolewamy wina i dodajemy przyprawy.

Potrzebne przybory:


Jak podawać?


Ja podaje zupke z grzankami (chleb kroje w male kostki i podsuszam na patelni, czasami z maslem) i lekko posypane tartym serem. Smacznego!

Uwagi:


Czas przygotowania:


Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 23.11.2005 Przeciwnik chemii

wydawalo mi sie iz przepisy na tym forum umieszczaja ludzie dla ktorych gotowanie znaczy wiecej niz 'po prostu gotowanie' i bardzo dziwi mnie to jak wiele osob stosuje kostki rosolowe,... Pokaż więcej

wydawalo mi sie iz przepisy na tym forum umieszczaja ludzie dla ktorych gotowanie znaczy wiecej niz 'po prostu gotowanie' i bardzo dziwi mnie to jak wiele osob stosuje kostki rosolowe,wegety, jarzynki i inne tego rodzaju badziewie. czy nie lepiej (moze dluzej ale smacznieji zdrowiej) zamiast kostki rosolowej przygotowac prawdziwy wywar a potrawe doprawic ziolami zamiast kucharkow itd. osobiscie jak widze w skladnikach pozycje o ktorych wspomnialem to nawet nie czytam dalej bo autor jest leniem a uprawianie gotowania wymaga troche serca i wysilku. 'jestes tym co jesz' i pamietajmy o tym

Zgłoś 15.12.2005 Poziomka

Popieram przeciwnika chemii. Nie stosuję kostek rosołowych w gotowaniu.

Zgłoś 23.12.2005 naturalna

Stosowanie "kostek" i tym podobnych środków to jak omijanie szczytów górskich, bo trzeba tam wejść piechotą, a przecież mam samochód.

Niech zwolennicy kostek (i innych gotowych... Pokaż więcej

Stosowanie "kostek" i tym podobnych środków to jak omijanie szczytów górskich, bo trzeba tam wejść piechotą, a przecież mam samochód.

Niech zwolennicy kostek (i innych gotowych zestawów przypraw np. do kurczaka albo ryby) jeżdżą sobie szosami. Wolę piesze wycieczki, czasem w nieznane, ale w doborowym towarzystwie.

Zgłoś 22.02.2006 Martana

Ja nie wiem czy wy przypadkiem nie macie innych zajec tylko pierniczenie o tym, ze trawa zasadniczo powinna byc zielona, okno zamkniete, bo otwarte jest niebezpieczne itd...

Jak ktos chce... Pokaż więcej

Ja nie wiem czy wy przypadkiem nie macie innych zajec tylko pierniczenie o tym, ze trawa zasadniczo powinna byc zielona, okno zamkniete, bo otwarte jest niebezpieczne itd...

Jak ktos chce to uzywa kostki a jak nie to nie - i cholera - jakos do jasnej nie powiem czego - wszyscy zyjemy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zgłoś 15.01.2006 olsen

w najlepszych restauracjach na calym swiecie uzywaja kostek rosolowych. chemia czy naturalne. nie wiem kto mialby czas i pieniadze na to zeby gotowac za kazdym razem bouquet garni czy wywar, to ... Pokaż więcej

w najlepszych restauracjach na calym swiecie uzywaja kostek rosolowych. chemia czy naturalne. nie wiem kto mialby czas i pieniadze na to zeby gotowac za kazdym razem bouquet garni czy wywar, to jest godzina w plecy!popieram kostki rosolowe!

Zgłoś 15.01.2006 karo

Przeciwnicy chemii! Dzisiaj kupowane warzywa sa tak nafaszerowane chemia ze trudno powiedziec czy kostki nie sa rzypadkiem zdrowsze od tych pryskanych chemia warzyw. I wcale nie sa mniej smaczne... Pokaż więcej

Przeciwnicy chemii! Dzisiaj kupowane warzywa sa tak nafaszerowane chemia ze trudno powiedziec czy kostki nie sa rzypadkiem zdrowsze od tych pryskanych chemia warzyw. I wcale nie sa mniej smaczne.

Zgłoś 24.03.2006 krzych69

Nie jestem przeciwnikiem przypraw "chemicznych", choć co do zupki czosnkowej, to faktycznie przyrządzam ją na esencjonalnym wywarze z krówki - tego smaku nie zastąpi kostka. Ale jeśli ... Pokaż więcej

Nie jestem przeciwnikiem przypraw "chemicznych", choć co do zupki czosnkowej, to faktycznie przyrządzam ją na esencjonalnym wywarze z krówki - tego smaku nie zastąpi kostka. Ale jeśli ktoś nie ma czasu lub funduszy, niech używa "chemii". Przecież nawet w tej krówce, z której robię wywar, jest mnóstwo chemii i.... aż strach myśleć - wszelkich farmaceutyków.

Zgłoś 04.02.2008 AntekSM

Do przeciwnika chemii i poziomki: po pierwsze to nie forum dyskusyjne - nie podoba Wam się przepis to nie gotujcie i darujcie sobie durne komentarze. Autor włożył sporo pracy w opis przygotowani... Pokaż więcej

Do przeciwnika chemii i poziomki: po pierwsze to nie forum dyskusyjne - nie podoba Wam się przepis to nie gotujcie i darujcie sobie durne komentarze. Autor włożył sporo pracy w opis przygotowania potrawy więc NA PEWNO nie można mu zarzucić że jest leniem. A co, soli też w kuchni nie używacie bo niezdrowa? A produkty kupujecie w sklepach ze zdrową żywnością czy sami hodujecie na parapecie? Trochę więcej szacunku i tolerancji, bo mi się nóż w kieszeni otwiera...

Zgłoś 04.08.2008 Marek

Jestem miłośnikiem zup, ale do głowy by mi nie przyszło zrobić (lub opisać recepturę w internecie) zupę opartą na bulionach. Trzeba mieć wypalone podniebienie, by nie wyczuć różnicy pomiędzy wyw... Pokaż więcej

Jestem miłośnikiem zup, ale do głowy by mi nie przyszło zrobić (lub opisać recepturę w internecie) zupę opartą na bulionach. Trzeba mieć wypalone podniebienie, by nie wyczuć różnicy pomiędzy wywarem na kościach, na mięsie (np. wędzonym) i na kostce za 1 zł. Natomiast co do samej receptury, to ja bym zamiast całych ząbków czosnku (które potem trzeba wyłowić i zmiksować) podał od razu surowe, zmiażdżone.