Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Czosnkowa zupka z serków + boczuś

Tekst i foto Miriiam 12-03-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
5-6 porcji6-7 złprosty15-20 min.dużo

Składniki:

- 2-3 litry bulionu,
- 2 serki topione (najlepiej czosnkowy i z szynką),
- 5-6 ząbków czosnku,
- 20 dag wędzonego boczku,
- 2-3 łyżeczki kaszy mannej,
- masełko.

Jak przyrządzić:

1) Zagotować rosołek, wrzucić do tego 2 serki w całości -mieszać aż do rozpuszczenia.
2) Na maśle podsmażyć pokrojony w plasterki (albo jak kto lubi) czosnek, jak sie zrumieni dodac pokrojony boczek. Podsmażyć.
3) Zawartość patelni wrzucić do rosołku.
4) Kaszę rozmieszać w małej ilości wody, dodać do zupy, chwilę pogotować i gotowe. Jeśli ma być bardziej gęste - więcej kaszy.

Czas przygotowania:

Łatwizna aż wstyd :) Pyszota, że szok! :) Szybka że aż miło :)))
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 25.03.2003 Miriiam

Hej Betti. A zupke jadlas? Jesli jadlas, to odpowiem :) Pozdrawiam :) M.

Zgłoś 23.03.2003 Betti

Czy Miriiam to twoje imię czy pseudo

Zgłoś 13.03.2003 Morley

Hehehehehehe... A ja to jadlem... I to przygotwane przez autorke przepisu...... MMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMusicie tego pokosztować... Super się wsuwa...

Zgłoś 07.03.2004 olenka

po komentarzu od Morlaya chyba sie skusze . w najblizszym czasie nakarmie rodzine

Zgłoś 30.03.2004 alka

chyba jutro to wyprobuje bo brzmi ciekawie

Zgłoś 13.06.2004 korek

KASZA ????????????????? !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zgłoś 15.11.2004 e-ki

REWELACJA!!!!

Zgłoś 15.11.2004 tad

Pycha polecam, tylko jak kupujecie serki to w serdelkach lepiej się rozpuszczają. Ufff jaki jestem najedzony a myślałem na początku co to za zupa bez warzyw z kaszą i to manną, a tu tylko jeden ... Pokaż więcej

Pycha polecam, tylko jak kupujecie serki to w serdelkach lepiej się rozpuszczają. Ufff jaki jestem najedzony a myślałem na początku co to za zupa bez warzyw z kaszą i to manną, a tu tylko jeden talerz zmieściłem w siebie tzn BARDZO SYTA. Polecam jeszcze raz. :)

Zgłoś 06.02.2005 teleskop

Naprawde ok łatwe i bardzo dobre

Zgłoś 09.03.2005 magdulec

hmmmmmmmmmm.........co za rozkosz.................!!!!!!!!!!!!!!!

Zgłoś 11.07.2005 Joanka

Proste, szybkie i co najważniejsze wszystkie składniki kupię w osiedlowym sklepie! W dodatku z czosnusiem, który uwielbiam! Wprost idealny przepis dla takiego mistrza kuchni jak ja!:) Dzięki wie... Pokaż więcej

Proste, szybkie i co najważniejsze wszystkie składniki kupię w osiedlowym sklepie! W dodatku z czosnusiem, który uwielbiam! Wprost idealny przepis dla takiego mistrza kuchni jak ja!:) Dzięki wielkie.

Zgłoś 10.09.2005 Audi

Czy dodajemy czosnek z boczkiem do wrzącego rosołu?

Czy rosołek po dodaniu serków ma się cały czas gotować?

Zgłoś 23.02.2006 nikita

Wlasnie zrobilam i jest naprawdeeee suuupeeerrr, mniam. Dzieki za przepis Miriam, pozrawiam :P

Zgłoś 16.01.2006 Basia

Zupa rewelacyjna. Wszyscy się nią zajadaliśmy i na drugi dzień musiałam również ją robić. Dodam jeszcze, że również na kolację mój mąż i brat jedli tą zupę , taka była smaczna :))) Podawałam ją... Pokaż więcej

Zupa rewelacyjna. Wszyscy się nią zajadaliśmy i na drugi dzień musiałam również ją robić. Dodam jeszcze, że również na kolację mój mąż i brat jedli tą zupę , taka była smaczna :))) Podawałam ją z pieczywem ( z bułkami , albo najlepiej z długą bułką czosnkową).Dodałam również sporo natki pietruszki (żeby "pływało coś zielonego") i wegety.

Ponad to drugiego dnia zupę ugotowałam nie na boczku, ale na wędzonce . Zupa była mniej kaloryczna.

Zgłoś 25.02.2006 ala

rewelacyjna!!!!!delikatna jak aksamit i smakowita!!!właśnie ja zjadam!pycha:)

Zgłoś 25.03.2006 mazurjinez

Winszuję, zupa jest naprawdę smaczna. Jak na znikomą ilość czasu, którą jej poświęciłem jest wręcz znakomita.

Zgłoś 23.12.2006 OKRASA

Zupcia jest poprostu super. Niedość, że szybka, to jeszcze łatwa, a przede wszystkim smaczna. No i ta ilość składników! Aż nie chce się wierzyć, że może z tego wyjść tak apetyczne i sycące danie... Pokaż więcej

Zupcia jest poprostu super. Niedość, że szybka, to jeszcze łatwa, a przede wszystkim smaczna. No i ta ilość składników! Aż nie chce się wierzyć, że może z tego wyjść tak apetyczne i sycące danie. Gratulacje dla autora!!!!

Zgłoś 16.02.2010 Maya

Przepyszna, łatwa do zapamiętania i bardzo szybka. Zostaje trwałą pozycją w moim menu:)

Zgłoś 11.04.2007 Niuńcia

bardzo dobra :) tyle,że najpierw lepiej podsmażyć boczek a następnie czosnek(ponieważ czosnek jak zbrązowieje robi się gorzki) smacznego!

Zgłoś 02.04.2011 aguska

pierwszy raz jadlam ta zupe chyba w 2004 albo 2005 roku,znalazl ja moj chlopak i zrobil na obiad byla wysmienita.potem jakos o niej zapomnielismy i teraz znowy znalazlam ten przepis i zrobilam t... Pokaż więcej

pierwszy raz jadlam ta zupe chyba w 2004 albo 2005 roku,znalazl ja moj chlopak i zrobil na obiad byla wysmienita.potem jakos o niej zapomnielismy i teraz znowy znalazlam ten przepis i zrobilam ta sama zupe :) tylko ze teraz ten chlopak to moj maz i zupke jadla tez nasza coreczka :)

zupa przepyszna i smakuje cudnie nawet z angielskich serkow ;)

pozdrowienia dla aurorki :)

p.s.zamiescilas wiecej przepisow? chetnie bym sprobowala czegos jeszcze z twojej kuchni!