Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Czosnkowe krewetki z grilla

Tekst i foto Lucy 22-06-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
-? złprosty60 min.-

Składniki:

Krewetki, świeży rozgnieciony czosnek, sól (najlepiej również czosnkowa), odrobina chilli, łyżka oliwy z oliwek.

Jak przyrządzić:

Krewetki z ogonkami lub bez umyć i odsączyć na papierowym ręczniku. Przełożyć do miski i następnie dodać wszystkie składniki wg uznania. Na koniec wlać oliwę i wszystko dokładnie wymieszać. Przykryć i odstawić na godzinę do lodówki. Następnie nadziewać na drewniane patyczki jak szaszłyki. Krewetki nabijać jakby przez brzuszki od dołu, dzięki temu łatwo będzie się je grillowało z obu stron. Krewetki można poprzekładać ulubionymi warzywami lub owocami (suszone morele i śliwki są rewelacyjne). Smacznego!

Potrzebne przybory:

drewniane patyki do szaszłyków

Uwagi:

Uwaga dla wszystkich grillujących: do każdej potrawy mięsnej, warzywnej, rybnej czy jeszcze innej kładzionej na grilla należy dodać odrobinę oliwy z oliwek, bo dzięki temu dania absolutnie nigdy nie będą wysuszone. Dotyczy to również karkówki, która przecież sama w sobie ma wiele tłuszczu do wytopienia. Spróbujcie kiedyś!

Czas przygotowania:

W zależności od gustu - można je tylko podgrzać na grillu, a można nieco bardziej okopcić.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 01.05.2010 kpt. bomba

świetne, polecam