Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Czosnkowe masełko

Tekst i foto gonia 11-07-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?5 złprosty15 min.niska

Składniki:

2 główki czosnku, sól, zioła

Jak przyrządzić:

Czosnek obieramy, układamy na folii aluminiowej, dodajemy szczyptę soli i zioł. Szczelnie owijamy folią i układamy na grilla. Trzymamy z 10 minut do momentu az czosnek bedzie miękki). Wyciągamy z grilla i rozsmarowujemy na chlebie.

Potrzebne przybory:

folia aluminiowa, grill ;)

Jak podawać?

podawać z upieczonym na grillu chlebem.

Uwagi:

Czosnek podczas pieczenia łagodnieje. Szczególnie polecam z pieczonym chlebem.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 12.07.2005 GomiTell

Gdzie tu masło? Ciekawy przepis dla bardzo odważnych - 2 główki czosnku upieczone na raz to naprawde musi być odjazd ;)

Zgłoś 15.07.2005 morton

dla mniej odważnych polecam wymieszac czosnek z masłem i posiekaną pietruszką.czosnek można surowy zgnieść lub drobno posiekać lub jak w/w przepisie podpiec na grillu.pycchhhhaaaaaa!!

Zgłoś 19.07.2005 gonia

ciekawy pomysl z tym maslem-musze sprobować.A i jak pisałam wcześniej,czosnek naprawde łagodnieje podczas pieczenia i każdy go spokojnie zje.Pozdrawiam

Zgłoś 26.07.2005 zaspana

znam ten sposób. z czosnku robi się miękka ciapka - stąd porównanie do masła.... mniam mniam

Zgłoś 04.08.2005 ewik57

Bardzo dobrze wychodzi masełko czosnkowe jak miękkie masło wymiesza się z utartym czosnkiem (proporcje ilości czosnku do ilosci masła wg upodobania) i solą czonkową (np. firmy Kamis). Smaruje s... Pokaż więcej

Bardzo dobrze wychodzi masełko czosnkowe jak miękkie masło wymiesza się z utartym czosnkiem (proporcje ilości czosnku do ilosci masła wg upodobania) i solą czonkową (np. firmy Kamis). Smaruje sie tym upieczony na grillu lub w tosterzrze jeszcze ciepły chlebek lub kromki bułki, moim znajomym bardzo smakuje

Zgłoś 23.08.2005 lpmarp

śmiało można podpiec na grilu całe główki czosnku aż zbrązowieją

w zalezności od czasu można ząbki rozsmarowywać na pieczywie lub dodać do jakiejś sałatki w całośći , pychota

... Pokaż więcej

śmiało można podpiec na grilu całe główki czosnku aż zbrązowieją

w zalezności od czasu można ząbki rozsmarowywać na pieczywie lub dodać do jakiejś sałatki w całośći , pychota

Zgłoś 28.04.2006 Kasia

Najlepiej jest do miękkieg masła wycisnąc 1 lub 2 ząbki czosnku, wymieszać i posmarowac ty masełkiem świeże bułeczki i upiec na grillu,maslo się super roztapia i samkuje tez super z podpieczona ... Pokaż więcej

Najlepiej jest do miękkieg masła wycisnąc 1 lub 2 ząbki czosnku, wymieszać i posmarowac ty masełkiem świeże bułeczki i upiec na grillu,maslo się super roztapia i samkuje tez super z podpieczona bułką! I nie czuć nasyępnego dnia od siebei czosnku, polecam- smacznego.

Zgłoś 02.05.2006 Lord Dracula

Obrzydliwe!!!

Zgłoś 04.05.2006 Robert

przepis szok !!! masło czosnkowe bez masła !!!!!!!!!!!!!!!!!

Zgłoś 04.12.2006 creeck

przepis ktury jest tu podany ale bez ziół pokazał mi znajomy nad morzem I TO NIE JEST MASŁO CZOSNKOWE

Przepis na masło

1 kostka masła naturalnego

5-6 ząbków cząsnku rozgniec... Pokaż więcej

przepis ktury jest tu podany ale bez ziół pokazał mi znajomy nad morzem I TO NIE JEST MASŁO CZOSNKOWE

Przepis na masło

1 kostka masła naturalnego

5-6 ząbków cząsnku rozgniecionego lub startego (według uznania)

zioła prowansalskie (wg uznania)

wymieszać i gotowe

Zgłoś 30.12.2006 konik

Ale jesteście beznadziejni... Zanim skomentujecie przepis to spróbujcie go wykonać. Po zrobieniu zrozumiecie dlaczego "czosnkowe mało". Swoją drogą polecam !!! mniammm mniammm

Zgłoś 10.05.2008 _$manager$_

Ja robie podobnie to masełko. Daje więcej czosnku bo potem go nie czuć. proponuje ziemniaki z grila z masłem czosnkowym. Naprawdę jest super. :)

Zgłoś 08.08.2009 brygida

Masełko do grilla-kostka masła , 2 -3 zabki czosnku,wegeta, koper.

Czosnek pokroić na drobną kosteczkę,do smaku dodać wegetę i łyżke posiekanego kopru,odstawic na godzinke i gotowe.smarowa... Pokaż więcej

Masełko do grilla-kostka masła , 2 -3 zabki czosnku,wegeta, koper.

Czosnek pokroić na drobną kosteczkę,do smaku dodać wegetę i łyżke posiekanego kopru,odstawic na godzinke i gotowe.smarować kromki chleba i piec na grillu,Pychotka.Smacznego