Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Czosnkowy kalafior

Tekst i foto Karola 18-08-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty15 min.?

Składniki:

1 kalafior,
2 pęczki kaperku,
4-5 ząbków czosnku,
majonez,
sól, pieprz

Jak przyrządzić:

Pokroić kalafior (oczywiście surowy, aby nie było niedomówień) na drobne kawałki. Dodać dużo drobno posiekanego koperku. Czosnek wycisnąć lub bardzo drobno pokroić. Wymieszać wszystko z majonezem. Można doprawić.

Potrzebne przybory:

deska do krojenia i ostry nóż

Uwagi:

Sałatka powinna "dać czadu" kubkom smakowym... ale cały w tym jej urok. Najlepiej nadaje się na imprezę grillową, choć u mnie króluje także na każdej uroczystości. Im więcej czosnku, tym lepiej. Czasami dodaję trochę jogurtu lub śmietany do majonezu, ale wtedy traci swoją moc :D
Smacznego!
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 18.08.2006 Ewa

Sałatka jest pyszna ale trzeba miec zdrowy zołądek! jadłam podobna wersje na Kaszubach ale z dodatkiem pokrojonych pomidorow bez pestek.

Tez znakomita, polecam!

Zgłoś 22.08.2006 Jola

SUPER sałatka !!!! niby taka niepozorna ale pyszna. POLECAM !!!! a im więcej czosnku tym lepiej - rzeczywiście

Zgłoś 25.08.2006 Miska

Trzeba przyznać, że goścom o dziwo bardzo smakowala. Choć zrobiłam ja specjalnie dla męża bo sama nie przepadam za czosnkiem to nawet trochę ja podjadałam. O dziwo dobra. POLECAM

Zgłoś 21.11.2006 Kasia

Hmmm, ciekawy smak i połaczenie surowego kalafiora z czosnkiem.

Domownicy byli zadowoleni i to jest najważniejsze.

Pycha !!!!

Zgłoś 22.03.2007 ania

Zgłoś 22.03.2007

robie ta salatkę z sosem vinegret jest pyszna

Zgłoś 02.06.2007 dd

może być z białym serkiem, który zastępuje majonez

Zgłoś 05.02.2008 pieczarka

Znam nieco inna wersje tej salatki- z dodatkiem kukurudzy i ugotowanym pokrojonym jajkiem. Pychota. zeby zbic kalorie- odjaz polowe majonezu i dodac w to miejsce jogurt naturalny. Polecam

Zgłoś 21.03.2008 mika

A ja blanszuję /wkładam na chwilę do wrzątk/ ukalafior przed dzieleniem i majonez łączę z jogurtem. też pyszna :)

Zgłoś 22.07.2009 karaska

sałatka rewelacja, zachwyca wszyskich gości. POLECAM przepis!