Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Czosnkowy makaron z brokułami

Tekst i foto hexa 13-10-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?10 złprosty20 min.bardzo dużo

Składniki:

- 1 brokuł,
- ok. 1/2 paczki dowolego makaronu,
- małe opakowanie parmezanu,
- 2 łyżki tartego żółtego sera,
- 4 duże ząbki czosnku,
- oliwa,
- sól, pieprz (jeżeli ktos woli - vegeta).

Jak przyrządzić:

Makaron gotujemy al dente. Brokuły gotujemy na półtwardo.
Na dużą patelnię wlewamy odrobinę oliwy. Na lekko rozgrzaną oliwę wyciskamy przez praskę czosnek. Smażymy go kilka sekund, żeby nie zbrązowiał, bo będzie gorzki. Dodajemy makaron podzielone na rózyczki brokuły, parmezan i tarty ser i przyprawy. Zasmazamy na malutkim ogniu. Jeżeli makaron bedzie za suchy, mozna dodac odrobinę mleka.
Jest to bardzo szybka i nieskomplikowana potrawa. Wielokrotnie ratowała sytuację sytuacje kryzysowe (czytaj - goście za pół godziny).

Potrzebne przybory:

Garnek, patelnia.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 03.11.2004 kati

ja wpadłam kiedyś na ten pomysł sama gdy w lodówce miałam tylko brokuły i makaron. smakuje genialnie, szczególnie z dużą ilością czosnku !!!

Zgłoś 09.01.2005 Ewa

proponuje brokuly gotowac na parze i pod koniec zlac zimna woda zatrzymaja ladny zielony kolor

Zgłoś 20.01.2005 gosia

spróbujecie dodać czeroną paprykę jest rewelacyjne

Zgłoś 29.01.2005 JoKo

Zamiast sera posypuję przyrządzoną potrawkę uprażonymi na suchej patelni migdałami i oliwę podczas smazenia łączę z maselkiem i oczywiscie z przypraw koniecznie bialy pieprz. Polecam!!!

... Pokaż więcej

Zamiast sera posypuję przyrządzoną potrawkę uprażonymi na suchej patelni migdałami i oliwę podczas smazenia łączę z maselkiem i oczywiscie z przypraw koniecznie bialy pieprz. Polecam!!!

Zgłoś 02.02.2005 Bart

JoKo - wypróbowalem Twoja wersje ale mi osobiscie brakuje w tym sera no i moze wlasnie papryki np . chili.

Nastepnym razem zrobie wersje taka wlasnie.

Zgłoś 11.08.2005 magada

Ja tą potrawę przygotowowuję jako zapiekankę, tzn makaron z brokułami zalewam w naczyniu sosem beszamel i posypuję serem i zapiekam przez 20-25 min. Pycha!!!

Zgłoś 22.08.2005 sonia

Ja gotuję brokuły, odcedzam łyżką i w tej samej wodzie makaron tzw. pióra.Czosnek kroję w plasterki, dodaję brokuły i sporą łyżkę masła .Brokuły robią się wtedy kremowe i pyszne.Do tego oczywiśc... Pokaż więcej

Ja gotuję brokuły, odcedzam łyżką i w tej samej wodzie makaron tzw. pióra.Czosnek kroję w plasterki, dodaję brokuły i sporą łyżkę masła .Brokuły robią się wtedy kremowe i pyszne.Do tego oczywiście świeżo zmielony pieprz.Dodaję makaron al dente ,posypuję parmezanem i mniam zaraziłam tym już wielu znajomych i ich pociechy.Smacznego.

Zgłoś 04.11.2005 mruwka7

BARDZO SMACZNE! Ale faktycznie czegoś jeszcze brakuje.

Zgłoś 16.06.2006 tunczyk

Jezeli jeszczce czegos brakuje to brakuje tunczyka....przynajmniej ja taka wersję jadłem - zwykły we własnym sosie:)

Pozdrawiam,

Zgłoś 23.09.2006 magda

T potrawa świetnie smakuje z serem feta. Proponuje połączyć ugotowany brokuł, również ugotowany makaron(proponuje muszelki), obrany ze skórki i pokrojony w grubą kostke pomidor oraz pokrojony w ... Pokaż więcej

T potrawa świetnie smakuje z serem feta. Proponuje połączyć ugotowany brokuł, również ugotowany makaron(proponuje muszelki), obrany ze skórki i pokrojony w grubą kostke pomidor oraz pokrojony w kostke ser feta to wszystko doprawić dużą ilością bazylii,oregano i czosnku poprostu palce lizać!Podają ją na zimno w postaci sałatki

Zgłoś 09.11.2008 Marta

Zgłoś 09.11.2008 Marta Elka

Dodaję pokrojne, podsmażone filety z kurczaka.

Rodzina była zachwycona :)

Zgłoś 07.04.2007 ejka

do tego calego bajzlu dodajcie sobie majonez, jak na saltke warzywna, wtedy jest superrrrrrr

Zgłoś 14.05.2007

mozna dodac galki muszkatolowej !! pycha

Zgłoś 18.10.2008 ziutka

jest rewelka- ja dodaje jeszcz szyneczke 20 dag w kosteczke

i kukurudze 1 puszeczke.pycha!!!!

Zgłoś 09.11.2008 lolokimolo

czy ktos ma oryginalny przepis? bo z tego co czytam to rzeczywicsie bajzel wam wyszedl ...

Zgłoś 09.04.2008 alinka

Ja dodaje jeszcze na koniec natkę pietruszki na 1/2 kg makaronu pęczek ma bardziej wyraźny, charakterysteczny smak. A czosnek dodaje w plasterkach, a nie wyciśnięty.