Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Czosnkowy sos al^alBan

Tekst i foto al^alBan 01-07-2011

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
-5 złprosty15 min.-

Składniki:

5 ząbków czosnku, kwaśna śmietana (250 ml), 5 łyżek stołowych majonezu, torebka mięty (takiej do parzenia), sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie, cukier.

Jak przyrządzić:

Czosnek obrać, wycisnąć przez wyciskacz do czosnku. Kwaśną śmietanę połączyć z majonezem i dodać do czosnku. Otworzyć torebkę mięty i wsypać 2-3 szczypty do pojemnika z czosnkiem, śmietaną i majonezem. Całość przyprawić solą , pieprzem, słodką papryką oraz 5 szczyptami ziół prowansalskich. Jeżeli sos byłby za kwaśny, dodać odrobinę cukru do smaku.

Potrzebne przybory:

Miseczka do sosu, wyciskacz do czosnku, chęci do przyrządzenia sosu x)

Jak podawać?

Znakomita do wszystkiego!

Uwagi:

Polecam zostawić sos na jakieś 30 min., aby się przejadł ;)
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 22.07.2011 SUROWY

REWELACJA