Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Czosnkowy sos do grillowanych potraw

Tekst i foto BARTAS77_13 13-06-2009

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
-4-7 złprosty15-25 min.-

Składniki:

Czosnek dużo ok. główki, jogurt naturalny (najlepiej "bałkański" albo "śródziemnomorski"), ogórek świeży, 2-3 łyżki majonezu, różne przyprawy (sól, pieprz, bazylia, papryka itp.)

Jak przyrządzić:

Obranego ogórka zetrzeć na tarce z dużymi oczkami i posolić, w osobnej misce zmiażdżony czosnek wymieszać z resztą składników, dodać odciśniętego ogórka i wymieszać. Gotowe.

Potrzebne przybory:

Tarka, 2 miski, 2 łyżki, praska (zgniatarka) do czosnku.

Jak podawać?

W misce, prosto z lodówki.

Uwagi:

Najlepiej zrobić ten sos wcześniej i schować do lodówki.

Czas przygotowania:

Łatwe, szybkie, polecam.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 02.10.2009 Ewelka,

Uwielbiam ten sosik

Zgłoś 17.07.2009 krysia 46967,

sos bardzo dobry polecam zwaszcza na lato