Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Danie w 10 minut

Tekst i foto agnieszeczek 09-01-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
620 złprosty15 min.?

Składniki:

- puszka czerwonej fasoli,
- puszka bialej fasoli,
- puszka fasolki szparagowej,
- puszka soczewicy,
- paczka słonecznika (ok. 150-200 g),
- paczka orzechów włoskich (ok. 150-200 g),
- kubek śmietany 12% lub 18%,
- 1-2 łyżki majonezu,
- 2-3 ząbki czosnku,
- sól i pieprz do smaku.

Jak przyrządzić:

Wszystkie składniki z puszek odsączamy i wsypujemy do miski, dodajemy słonecznik. Orzechy włoskie zalewamy na jakies 5 minut wrzatkiem, odsączamy i wrzucamy do pozostałych składników. Mieszamy.
Osobno przygotowujemy sos: mieszamy śmietane z majonezem i przeciśnietym przez praskę czosnkiem, solimy i pieprzymy do smaku.
Sałatke i sos podajemy w osobnych naczyniach i każdy miesza sobie na talerzu wg. uznania.
Można podawac jako osobne danie (jest to dosć sycace) lub np. z kurczakiem z rożna. Idealna potrawa na imprezy - u mnie zawsze znika w pierwszej kolejności.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 16.01.2004 anka

może być niezłe, jutro na obiad kurczak z gryla i puszkowa sałatka, dam znać jak wyszło

Zgłoś 20.04.2004 Pomarańczowa

Danie wydaje się być pyszne tylko : Danie w 10 minut - czas przygotowania 15 ? ;-)

Zgłoś 05.09.2004 Iwona

Najwięcej czasu zajmuje otwieranie puszek. Faktycznie, dobre.

Zgłoś 10.05.2005 Martana

Hihi a ja kupijam puszki z zawleczkami i nie musialam sie meczyc z otwieraczem. Na dodatek dodalam 2 razy wiecej swiezego czosnku - wszyscy smierdzieli na kilometr ale jedli z prawdziwym smakiem... Pokaż więcej

Hihi a ja kupijam puszki z zawleczkami i nie musialam sie meczyc z otwieraczem. Na dodatek dodalam 2 razy wiecej swiezego czosnku - wszyscy smierdzieli na kilometr ale jedli z prawdziwym smakiem, nic po imprezie nie zostalo (mam na mysli danie, nie spalony dom i skradziona zastawe).

Zgłoś 07.07.2005 haraz

czemu nie moze byc ale nie lubie fasoli szparagowej mozna to czyms zastapic?