Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

De volaille koperkowy

Tekst i foto Lozinkowa 20-03-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
225 złśredni40 min.?

Składniki:

2 duże piersi kurczaka, 2 pęczki koperku, ok. 1/4 kostki masła, 2 ząbki czosnku, bułka tarta, 2 jajka, sól, olej do smażenia wg uznania.

Jak przyrządzić:

Piersi kroimy na pół, tak by z jednej zrobiły się dwa cieńsze płaty. Następnie delikatnie je ubijamy i solimy. Siekamy koperek, wyciskamy czosnek i ugniatamy w miseczce wszystko z masłem - musi się ładnie wymieszać. Następnie rozsmarowujemy niezbyt grubą warstwę na płatach piersi (z wyczuciem, tak żeby wszystko nie wypłynęło podczas smażenia).
Zwijamy je w ruloniki, obtaczamy w jajku i bułce i wrzucamy na głęboki i bardzo gorący olej.

Potrzebne przybory:

wyciskarka do czosnku, nóż i cokolwiek do ubijania mięsa

Jak podawać?

Jest z tym daniem troszkę zabawy, ale smak rekompensuje wszystko. Najlepiej smakuje z pieczonymi kawałkami ziemniaków, doprawionych ziołami. No i koniecznie jakieś warzywo - może być pomidor ze szczypiorem chociażby.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 04.04.2007 paula

hmmmm to musi byc pyszne !! tradycyjny devolajek ma swoja klase , ale to musi miec klase i smak... pozdrawiam

Zgłoś 06.04.2007 dorik

..rozbijam piersi kurczaka przez foliowy woreczek,po pierwsze nie pryska, po drugie nie rozrywa się włókien mięsa i de volaille są baaardzo soczyste..

Zgłoś 18.04.2007 Lozinkowa

Tak tak, sposób rozbijania dowolny :) Ale Twój jest chyba najlepszy, co zresztą zaraz sprawdzę!

Dziękuję przy okazji za pochlebną opinię o mym koperkowym kurczaku :)

Zgłoś 12.03.2008 Beata

Pyszne i w sumie dosc szybkie :)

Zgłoś 08.04.2008 Madziara

Pyszne i aromatyczne :)))) i zawsze to coś innego :)))

Zgłoś 29.12.2010 micha

Zrobiłam, są pyszne!! ale masełka następnym razem dam więcej :)

Zgłoś 19.07.2011 pączek w maśle

A mi zawsze masełko wypływa podczas smażenia. Co robić???? Jakieś porady?