Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

De Volaille

Tekst i foto Kej 19-03-2008

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
--średni30 min min.-

Składniki:

piersi z kurczaka,
przyprawy (vegeta, zioła prowansalskie, przyprawy według uznania,)
cytryna,
masło,
czosnek,
pietruszka,
mąka,
jajka,
bułka tarta lub panierka.

Jak przyrządzić:

Piersi roztłuc delikatnie na cienkie płaty, skropić cytryną, posypać vegetą, ziołami prowansalskimi i innymi przyprawami według uznania(ja dodaję trochę przyprawy do kurczaka. Odstawić do lodówki na chwilę, żeby ładnie przeszło. Na środek każdego płata położyć kosteczkę masła (wielkość masła w zależności od wielkości płata), posypać posiekaną pietruszką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem i zawinąć ciasno w roladkę, tak żeby masło nie wyciekło podczas smażenia. Należy pamiętać o bokach, żeby nie zostawić ich otwartymi. Obtoczyć w mące, jajku i bułce i smażyć na dość głębokim tłuszczu obracając na wszystkie "boki". Wierzch powinien być chrupiący a środek soczysty (zasługa cytryny i masła) a po przekrojeniu wypływa masełko. Nie ma takiego, co by mu nie smakowało:)

Jak podawać?

Podawać najlepiej z surówka i z pieczonymi ziemniakami.

Czas przygotowania:

Przed panierowaniem odstawić do lodówki, ale jak się nam spieszy to niekoniecznie.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.