Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

De volaille wg Milki

Tekst i foto Milka 02-02-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
420 złśredni60 min.?

Składniki:

Składniki:

- 4 duże piersi z kurczaka
- 4 plasterki kiełbasy krakowskiej parzonej
- 4 słupki papryki czerwonej
- 4 słupki ogórka korniszona
- 4 słupki sera zółtego
- 4 malutkie prostokąciki masła
- natka pietruszki
- bazylia [najlepiej świeża, ale suszona z torebki też może być]
- sól, wegeta
- 2 surowe jajka + trochę wegety
- bułka tarta

Jak przyrządzić:

Piersi oczyszczamy z tłuszczu i błonek, następnie rozklepujemy każdą na cieniutki kotlet [najlepiej klepać przez worek foliowy - zeby mięsko nie przyczepiało sie do tłuczka].
Rozklepane piersi smarujemy odrobinaęsoli i wegety, posypujemy drobniutko posiekaną natką pietruszki lub bazylią. Następnie nakładamy plasterek kiełbasy krakowskiej parzonej [srednica ok. 8 cm], na to kładziemy obok siebie po słupku papryczki, sera, ogóreczka i kawałek masła. Zwijamy ciasno w taki sam sposób jak krokiety lub gołąbki [tzn. upychamy boki do srodka]. Następnie maczamy w jajku z odrobiną wegety i panierujemy w bułce tartej, po czym spinamy wykałaczkami [o ile jest taka potrzeba - jeśli ruloniki się nie rozwalają to nie trzeba wykałaczek]. Smazymy dość długo na wolnym ogniu, pod przykryciem, na smalcu. Podczas smażenia z piersi odparuje woda - nie odlewamy jej :)


Pozdrawiam i życzę smacznego!
P.S. Po usmażeniu koniecznie wyjmujemy wykałaczki :))

Uwagi:

Świetne na romantyczną kolację z winem :)
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 12.04.2005 stenia

przepis owszem dodry , ale miesko smazyc w glebokim tluszczu koniecznie olej !!!

Zgłoś 13.02.2005 jaca

nie kaleczcie tych kotletów bzdurnymi dodatkami

Zgłoś 17.02.2005 saso

Super przepis !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zgłoś 13.03.2005 iguana

ale czy to się nie spali zanim zmięknie ?mam na myśli to czy mięso nie będzie w środku surowe a na zewnątrz zbyt rumiane?

Zgłoś 24.05.2005 Martana

Iguana, nie boj zaby, jak usmazysz te pysznosci w solidnej ilosci dobrego tluszczu na malym gaziku, (tylko z tym tluszczem to bez przesady - niech to nie bedzie gloebokie jezioro oliwy) to kotle... Pokaż więcej

Iguana, nie boj zaby, jak usmazysz te pysznosci w solidnej ilosci dobrego tluszczu na malym gaziku, (tylko z tym tluszczem to bez przesady - niech to nie bedzie gloebokie jezioro oliwy) to kotlety beda w sam raz. Faktycznie, jesli bedziemy chcieli zrobic na chybcika na ogniu piekielnym to bedzie porazka, dlatego czytajcie uwaznie co pisze autorka przepisu!

PS.: Mniam, zrobilam nieraz i polecam:)

Zgłoś 24.05.2005 Martana

Wybaczcie, ze sie jeszcze wtrace ale chcialam polecic, by do tych kotletow darowac sobie ziemniaki czy inne zapychacze, wystarczy fajna salatka - inaczej brzuszki beda cierpiec meki piekielne:)

Zgłoś 04.12.2005 ata;)

przepis znany i sprawdzony-może być.De volaille mozna robic na rózne sposoby jak tylko kto lubi.Ale z twoją sugerowaną ceną 20zł sie nie zgodze!!Wychodzi sporo wiecej.Pozdrawiam i zycze smaczneg... Pokaż więcej

przepis znany i sprawdzony-może być.De volaille mozna robic na rózne sposoby jak tylko kto lubi.Ale z twoją sugerowaną ceną 20zł sie nie zgodze!!Wychodzi sporo wiecej.Pozdrawiam i zycze smacznego;)

Zgłoś 01.03.2006 prima38

POWIEM TAK: ZE SWOJEGO DOSWIADCZENIA WIEM ŻE PIERSI NALEŻY LEKKO UKLEPYWAĆ , NIE WAŻNE CZY PRZEZ FOLIE CZY PRZEZ INNE WYNALAZKI. NALEZY JEDNAK SMAŻYĆ NA GŁĘBOKIM TLUSZCZU , GDYŻ WTEDY STAJE SI... Pokaż więcej

POWIEM TAK: ZE SWOJEGO DOSWIADCZENIA WIEM ŻE PIERSI NALEŻY LEKKO UKLEPYWAĆ , NIE WAŻNE CZY PRZEZ FOLIE CZY PRZEZ INNE WYNALAZKI. NALEZY JEDNAK SMAŻYĆ NA GŁĘBOKIM TLUSZCZU , GDYŻ WTEDY STAJE SIE CHRUPJACE. JA NP. NACINAM LEKKO W KRATKE PRZED UBIJANIEM. WTEDY NAWET ŻLE OBRANE Z BŁONEK NIE BEDZIE NARAŻONE NA SCIĄGNIECIA:) POZDRAWIAM

PS. PIERSI JAKIE BY NIE BYŁY..SĄ DELIKATNE..;)

Zgłoś 03.03.2006 meksikana

super sprawa, do tego ryż i sos pieczarkowy.Palce lizać!

Zgłoś 23.03.2006 LENCIA

SUPER PRZEPIS!!!??????

ALE MACIE POJECI JAKIE DEVOLAJE!!!!!!!!!!!!!!?????????????????CO ZA TWORCZOSC..............POJECIA NIE MACIE WOGOLE O POTRAWACH........................BOZEEEEEEEEE

Zgłoś 24.03.2006 krzych69

Jesli mogę wtrącić? Jak można pierś drobiową smażyć na smalcu? Myślę, że farsz tych kotletów byłby wspaniały do... schabu. Nijak mi nie pasuje-zewnątrz smalec, następnie krucha pierś, a w środku... Pokaż więcej

Jesli mogę wtrącić? Jak można pierś drobiową smażyć na smalcu? Myślę, że farsz tych kotletów byłby wspaniały do... schabu. Nijak mi nie pasuje-zewnątrz smalec, następnie krucha pierś, a w środku znów na ostro (i to kiełbasa, lepsza już byłaby szynka). Co do smażenia, to wcale nie potrzeba tych kotletów smażyć w głębokim tłuszczu. Trzeba tylko "czuwać" przy patelni oraz dołożyć (oprócz przypraw - sól wystarczy) deko serca. Kotlety dość często obracać na patelni i pilnować, aby nie była ona ani zbyt gorąca, ani też o zbyt małej temperaturze.

Sorki, nie chciałem źle.

Zgłoś 10.10.2006 Tom

Najlepiej smażyć je na parze (piec parowy), tylko nie każdy może sobie na to pozwolić, po za tym rozklepywać powinno się błoną do dołu i przez folię kuchenną.

Zgłoś 19.02.2007

jadł to mój brat i nie miał żadnych problemów z żołądkiem super!!!!!!!!!!!

Zgłoś 19.06.2013 gość

Gosh, I wish I would have had that inofrmatoin earlier!