Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Delicje

Tekst i foto rapsista 14-03-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?10 złprosty? min.średnio dużo

Składniki:

Na biszkopt:
- 8 małych lub 7 dużych jajek,
- 1,5 szkl. cukru,
- 2 czubate szklanki mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Pozostałe składniki:
- 2 opakowania budyniu śmietankowego,
- 1 galaretka,
- 3 szklanki mleka,
- 0.5 kostki margaryny,
- polewa czekoladowa.

Jak przyrządzić:

Upiec biszkopt:
wsypać cukier do miski, wbić jajka i ubijać ok.10 minut, aż masa bedzie puszysta. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać, wlać do nasmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą blachy. Piec ok. 30 min w temperaturze 180 stopni.
Przekroić biszkopt na dwie cześci, górną odkładamy i wycinamy kieliszkiem kółka w równych odstępach.
Rozpuścić galaretkę według przepisu na opakowaniu i pozostawić.
W 3 szklankach mleka gotujemu budyń, dosypujemy 4 łyżki cukru, do gorącego budyniu dodajemy margarynę i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Gorącą masę wylewamy na dolną część biszkoptu i przykrywamy "dziurawą" górą, lekko dociskamy i odstawiamy do wystudzenia.
Gęstniejącą galaretkę nakładamy łyżką w dołki na biszkopcie i nakrywamy kapturkami lekko dociskając.
Całość polewamy polewą czekoladową.
Życzę smacznego!!!

Potrzebne przybory:

Mikser, blacha prostokatna, garnek do gotowania budyniu, garnek do galaretki.

Jak podawać?

Na talerzyku pokrojone w kwadraty do kawki :)

Uwagi:

Polewa czekoladowa może być taka jaką najbardziej lubimy.
Ja robię z dwóch tabliczek czekolady mlecznej rozpuszczonej w rondelku z 5 łyzkami mleka.(wkładamy mały rondelek z czekolada i mlekiem do większego garnka z wrzącą wodą).
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 28.04.2004 KATT

Hmmm ciekawa alternatywa dla delicji wedlowskich..

Zgłoś 13.05.2004 Kosmitka

Witam!!!Ja robię delicję w tortownicy-jest pyszna.Pozdrawiam Asia

Zgłoś 04.10.2004 TIM

ciacho dobre i co warto podkreslic tanie

Zgłoś 08.08.2005 synthia

Cześć. Ciasto to robiłam pierwszy raz i muszę powiedzieć, że jest dobre aczkolwiek jadałam lepsze jest niczym nie wyróżniające się z tłumu.

Zgłoś 29.10.2005 Alicja

robiłam podobne, w dołki dodawało się jeszcze bakalie było pycha:)