Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Delikatny sos śmietanowo-pomidorowy

Tekst i foto Margolcia 03-10-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty15 min.?

Składniki:

3 duże, mięsiste pomidory (najlepiej malinówki), 3/4 szklanki słodkiej śmietanki (ja daję 12%), nieduży por, 3 łyżki oleju, sól, pieprz, bazylia.

Jak przyrządzić:

Sparzone pomidory obrać ze skórki, pokroić na nieduże kawałki. Por króciutko podsmażyć na oleju, dodać pomidory. Wszystko razem dusić. Przyprawić, dolać śmietanę i gotować do zgęstnienia sosu.

Jak podawać?

Doskonały do makaronu, kurczaka itp.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 13.11.2010

Sos genialny, ale trzeba przyprawić po swojemu i dodać też co nieco. ;))