Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Deser lodowy z bitą śmietaną

Tekst i foto DORIS-20 07-09-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
10? złprosty1 min.?

Składniki:


1 rolada lodowa 1000 ml (1l), owoce - brzoskwinie, ananasy z syropu, kiwi, mandarynki,truskawki i inne ulubione,
bita śmietana: 1/2l śmietany 30% Łaciatej, 2 śmietanfixy, 2 łyżki cukru pudru, 2 łyżeczki cukru waniliowego (lub mniej wg uznania), 1 serek Danio waniliowy,
do dekoracji: kawałki owoców,tarta czekolada,rodzynki, krojone orzechy, wiśnie w likierze, kolorowe cukierki, różnego rodzaju sosy lub alkohol do polania.

Jak przyrządzić:

Najpierw ubijamy bitą śmietanę. Schłodzoną śmietanę ubijamy mikserem z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i śmietanfiksami, na końcu gdy jest już dobrze ubita dodajemy serek homogenizowany waniliowy i jeszcze chwilę mieszamy. Polecam tak ubitą śmietanę również do innych deserów, np. do naleśników, gofrów, galaretek itp.; jest dużo smaczniejsza od tych w sprayu. Przygotowujemy owoce krojąc je w kawałki. Na talerzyki kroimy plaster rolady, koło niej wyciskamy szprycą lub nakładamy łyżką bitą śmietanę i wg własnej fantazji układamy owoce i dekorujemy. Szczególnie polecam dla dzieci na różne przyjęcia! Smacznego!

Potrzebne przybory:


Jak podawać?


Uwagi:


Czas przygotowania:


Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 10.12.2015 Antonetta

Cheap UGGS Sale Online Houston Texans Jersey Cheap UGGS Boots