Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Deser mleczny z galaretkami

Tekst i foto Blue7 06-05-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złśredni? min.?

Składniki:

- 2 serki homogenizowane (te większe),
- 3/4 szklanki cukru pudru,
- 4 świeże jajka,
- 1/2 kostki masła,
- 2 płaskie łyżki żelatyny,
- 1/2 szklanki mleka (przegotowanego),
- 3 galaretki w różnych kolorach,
- rodzynki.

Jak przyrządzić:

Przygotowujemy dwie galaretki (szklanka wody na torebkę galaretki). I wstawiamy do lodówki żeby mocno stężała.
4 żółtka łączymy z cukrem pudrem i dodajemy masło. Całość rozcieramy. Powoli dodajemy po łyżce serki homogenizowane.
Ubijamy pianę z białek i delikatnie łączymy z masą.
Żelatynę zalewamy bardzo gorącym mlekiem. Studzimy ciągle mieszając. Ostudzoną żelatynę wlewamy powoli do masy.
Wyjmujemy z lodówki 2 galaretki i kroimy na nieduże kwadraciki. Delikatnie łączymy je z masą, dosypujemy rozmoczone rodzynki.
Wykładamy do tortownicy i wstawiamy do lodówki aby całość stężała.
Następnie na górę można wylać ostudzoną trzecią galaretkę (szklanka wody na torebkę). I wstawić do lodówki. Odczekać ok. 1 h.

Potrzebne przybory:

Tortownica, robot kuchenny.

Jak podawać?

Schłodzoną.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 16.04.2005 qwer

nic szczególnego! szkoda marnować pieniędzy i czasu

Zgłoś 03.06.2006 EWELINA26

fuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu NIE DOBRE !!KTO TO WYMYŚLIŁ???????????????????????????????????????????????????????????