Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Diabeł morski z letnimi warzywami

Tekst i foto Aga78 26-11-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4? złśredni45 min.średnia

Składniki:


1 średni bakłażan, 3 małe cukinie, po 1 zielonej i czerwonej papryce, 1 cebula jarzynowa, 4 ząbki czosnku, 2 duże pomidory miąższowe, pęczek pietruszki, 4 gałązki świeżego tymianku,
4 listki szałwii, 8 łyżek oliwy, sól, biały pieprz, 2 filety z diabła morskiego (ok. 1 kg), 4 łyżki soku z cytryny, 2 listki laurowe, 1/8 l wytrawnego białego wina albo wywaru rybnego, pęczek bazylii.

Jak przyrządzić:

1. Bakłażana i cukinie umyć,oczyścić i pokroić w grubsze plasterki.
2. Paprykę umyć,oczyścić i pokroić w grubsze paseczki.
3. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać.
4. Pomidory obrać i pokroić w kostkę.
5. Pietruszkę, tymianek i szałwię umyć,otrząsnąć z wody i drobno posiekać.
6. Olej rozgrzewać stopniowo w dużym garnku.
Kolejno podsmażać w nim na średnim ogniu, a następnie wyjmować bakłażany, cukinie, paprykę,cebulę i czosnek.
7. Wymieszać warzywa z pomidorami i ziołami.
Połowę mieszanki z powrotem włożyć do garnka i oprószyć solą i pieprzem.
8. Przyprawić solą i pieprzem filety z diabła morskiego, skropić sokiem z cytryny, obłożyć listkami laurowymi i ułożyć jeden obok drugiego na warzywach.
9. Na rybie ułożyć resztę mieszanki warzywnej i przyprawić.
10. Polać po bokach winem lub wywarem rybnym.
11. Garnek przykryć, wstawić na dolną półkę zimnego piekarnika i dusić rybę około 45 minut w temperaturze 220 stopni Celsjusza (przy obiegu gorącego powietrza 200 stopni Celsjusza, gazowy w pozycji 4).
12. Bazylię umyć, otrząsnąć z wody, drobno posiekać i przed podaniem posypać nią uduszoną rybę.

Potrzebne przybory:


Duży garnek, piekarnik, ogólnie dostępne przypory
w kuchni, np. nóż.

Jak podawać?

Potrawa świetna na każdą okazję - na obiad, przyjecie rodzinne lub ze znajomymi.
Bardzo smaczna, reprezentacyjna i zdrowa!

Uwagi:

Tą szlachetną rybę piecze się w piekarniku pod warstwą letnich warzyw. Przyprawia się świeżymi ziołami - sposób typowy dla kuchni krajów środziemnomorskich. Przyrządzanie ok. 50 minut.
1 porcja = 1945 KJ/463 kcal.

Czas przygotowania:


Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 13.05.2006 nusilka

w taki sposób można zrobic chyba każdą rybkę

Zgłoś 09.02.2007 majonez babyjagi2

po przyrzadzeniu potrawa dziwnie pachniala siarka....piekielnie piekla mnie w gardle.....niedobry przepis

Zgłoś 13.04.2008 szuwaks

Skad Ty wezmiesz takiego diabła żeby 2 filety mialy 1 kg...:P

Zgłoś 05.03.2013 goÅÄ

ONDFZ9 <a href="http://yggfjkzqpihr.com/">yggfjkzqpihr</a>, [url=http://rlgpcrpgqeow.com/]rlgpcrpgqeow[/url], [link=http://mkcfclzldvkl.com/]mkcfclzldvkl[/link], http://nl... Pokaż więcej

ONDFZ9 <a href="http://yggfjkzqpihr.com/">yggfjkzqpihr</a>, [url=http://rlgpcrpgqeow.com/]rlgpcrpgqeow[/url], [link=http://mkcfclzldvkl.com/]mkcfclzldvkl[/link], http://nlgydnhumnfo.com/