Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Diabelskie żeberka

23.11.2011

Żeberka pieczone bądź duszone to tradycyjne polskie danie. Lubimy je na ostro, miodowo- czosnkowe, z warzywami, z ziołami, a nawet z owocami. Jest to jedno z najtańszych mięsnych dań, szczególnie lubianych przez panów, często spożywane z nieodłącznym kufelkiem piwa. Nie tylko do piwa i nie tylko dla panów… żeberka w diabelskiej wersji. Palce lizać!
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
422 złprosty90 min.średnia

Składniki:

1 kg wieprzowych żeberek,
2 ostre papryczki chili,
2 cebule,
5 ząbków czosnku,
5 łyżek oliwy,
pieprz,
sól.

Jak przyrządzić?

Cebulę, papryczki, czosnek drobno posiekać.

Dodać sól, pieprz i oliwę.

Marynatę mieszać, aż wszystkie składniki się połączą.

Żeberka umyć, osuszyć, obłożyć marynatą i odstawić na pół godziny.

Następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 1,2 godziny.

Jak podawać?

Podawać z surówkami lub kiszonymi ogórkami.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 27.11.2011 normalne danie

na zimne ciemne dni

Zgłoś 27.11.2011 gpk

nareszcie ktoś nie gotuje żeberek przed pieczeniem!!!!!!!! gratulacje, pycha jak zwykle! mam specjalną brytwankę do wieprza daję kminek, polecam mielony!!

pozdrawiam!

Zgłoś 13.03.2012 mmru

rewelacja!