Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Dietetyczna pierś kurczaka

Tekst i foto magdziawzw 10-06-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
29 złprosty70 min.średnia

Składniki:

1 pierś kurczaka, 3/4 szklanki jasnego piwa, 6 pieczarek, cebula, 2 łyżeczki mąki, 2 łyżeczki śmietany, łyżeczka masła, pół pęczka pietruszki lub koperku, sól, pieprz

Jak przyrządzić:

Mięso należy natrzeć solą i pieprzem ok. 1,5 godz. przed gotowaniem. Pieczarki i cebulkę pokroić i wymieszać z solą. Mięso ułożyć w parowarze, posypać pieczarkami i cebulą, wlać połowę porcji piwa i gotować ok. 55 minut. Wlać pozostałą część piwa i gotować jeszcze ok. 15 minut. Sos z pieczarkami i cebulką przelać do rondelka, nastepnie włożyć do niego pierś w porcjach i podgrzać w piekarniku lub na gazie. Przed podaniem posypać koperkiem lub pietruszką.

Potrzebne przybory:

deska, nóż

Jak podawać?

Gorącą z ziemniaczkami lub ryżem.

Uwagi:

Potrawa jest bardzo dietetyczna - dla wszystkich, którzy dbają o linię lub zamierzają schudnąć kilka kg, nie rezygnując ze smacznych, mięsnych obiadków. Pięknie pachnie w całym domu, zawiera śladową ilość tłuszczu i węglowodanów, które wpływają na naszą figurę. Polecam tę potrawę każdemu.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 02.06.2007 Kasia

Dobra, a jak nie mam parowaru?

Ile czasu to ma sie np. smazyc, czy dusic?...