Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Dietetyczne klopsiki

Tekst i foto Danka Daniłowska 25.04.2013

Bezmięsnymi pulpetami nie pogardzą nawet mięsożercy. Podane na ciepło, na dużym półmisku, z zimnym sosem pomidorowym do maczania, będą stanowić atrakcję przyjęcia w ogrodzie. To danie na raz, klops idealnie mieści się w palcach i ustach i można go podać jako starter, zanim dania z grilla będą gotowe. Klopsiki mają delikatny smak, a gdy dodamy mniej pieprzu, polubią je również dzieci.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
610 złśredni15 min.średnia

Składniki:

pół kg płatków owsianych, 2 marchewki, 1 cebula cukrowa, 1 jajko, bułka tarta, pół litra sos pomidorowego, oregano, bazylia, pieprz cayenne, sól, 3 łyżki oleju do smażenia, ew. cukier.

Jak przyrządzić?

Podsmażyć na oleju drobno pokrojoną cebulę cukrową, aż się zeszkli. Wrzucić ją do miski razem z olejem. Wrzucić nienamoczone płatki owsiane, wymieszać, dodać 2 łyżki sosu pomidorowego, najlepszy będzie własnej roboty. Na tarce o drobnych oczkach zetrzeć marchew i dodać do masy na pulpety. Dosolić, dopieprzyć. Porwać świeżą bazylię i oregano i dorzucić do masy. Wymieszać. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodać jeszcze trochę sosu pomidorowego lub oliwy z oliwek, jeśli za rzadka, zagęścić bułką tartą. Jeśli nasz sos pomidorowy jest zbyt kwaśny, dosłodzić, choć słodka marchew powinna wystarczyć. Z powstałej masy lepić małe kulki, tak,by zmieściły się do ust nabite na wykałaczkę. Obtaczać w bułce i smażyć po obu stronach na ciemno złoty kolor kilka minut. W tym czasie do sosu pomidorowego dosypać świeżych ziół - oregano i bazylii, doprawić pieprzem cayenne, solą i ewentualnie cukrem.

Jak podawać?

Usmażone pulpety podawać ciepłe razem z zimnym sosem i wykałaczkami do maczania.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 25.04.2013 gość

Powiało nową jakością, w miejsce wykałaczek pojawiły sie finezyjne szpikulce z czarnym kotkiem.

Danka, szacun, duży szacun

Zgłoś 25.04.2013 dziadek

Nie ferujmy zbyt radykalnych poglądów Pani Danko. Myślę że nieodżałowany CJPiotr miałby odmienne zdanie na temat tego co idealnie mieści się w palcach i ustach oraz czy można to podać jako start... Pokaż więcej

Nie ferujmy zbyt radykalnych poglądów Pani Danko. Myślę że nieodżałowany CJPiotr miałby odmienne zdanie na temat tego co idealnie mieści się w palcach i ustach oraz czy można to podać jako starter.

Zgłoś 19.05.2013 gość

Wypróbuję przepis, będzie kolejna propozycja dla mojej niejedzącej mięsa rodzinki.

Zgłoś 19.09.2013 Zosia

Prawie jak kotlety,w Lidlu kupuję rewelacyjne płatki owsiane,więc jutro robię .

Zgłoś 31.03.2014 gość

a co w tym dietetycznego???

Zgłoś 31.03.2014 gość

Mniammmm :P

Zgłoś 01.04.2014 gość

super!!! jestem weganką i zrobię je bez jajka :D dzieki za przepis :D

Zgłoś 14.06.2017 gość

Dziewczyny odchudzanie proponuje zaczac od motywacji, jak potrzebujecie cos na motywacje, wpiszcie sobie w goglu: odchudzanie przed i po by sasetka