Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Dietetyczny budyń z drobiu

Tekst i foto xyzgirl 24-05-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
2-310 złprosty60 min.średnia

Składniki:

1 mały kurczak, 2 czerstwe bułki (10 dag), 2/3 szklanki chudego mleka, 2 łyżeczki oliwy z oliwek, białko z 2 jajek, 2 łyżki bułki tartej, zielona pietruszka, sól, pieprz

Jak przyrządzić:

Kurczaka wyfiletować, podzielić na mniejsze kawałki, zemleć w maszynce razem z namoczonymi w mleku i odciśniętymi bułkami. Doprawić solą i pieprzem. Masę utrzeć, dodając posiekaną pietruszkę. Ubić pianę z białek, dodać do mięsa. Delikatnie wymieszać, przełożyć do wysmarowanej oliwą i obsypanej tartą bułką formy budyniowej. Gotować na parze około 1 godziny. Przed podaniem posypać obficie zieloną pietruszką.

Potrzebne przybory:

trzepaczka do ubicia piany:)

Jak podawać?

Podawać z ziemniakami, ryżem, gotowanymi warzywami i surówkami.

Uwagi:

156 kcal, białko - 19 g, tłuszcze - 8 g, węglowodany - 2 g.

Czas przygotowania:

Najlepszy czas na gotowania na parze to 1 godzina!
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 06.08.2006 Ja

taaak.... ja tez kiedys moglam za 10zl kupic kurczaka, bulki, mleko, oliwe z oliwek itd, a teraz są kamery...