Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Dietkowe obżarstwo

Tekst i foto monika seredyńska 29-05-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty20-30 min.niska

Składniki:

filet z kurczaka, brokuły, fasolka szparagowa, marchewka, czerwona papryka, cukinia, czosnek, oliwa z oliwek

Jak przyrządzić:

Filet pokroić w kosteczkę i usmażyć (poddusić) z rozmiażdżonym czosnkiem na oliwie. Na parze udusić wszystkie warzywa - pokroić można różnie bądź zetrzeć na tartce. Wymieszać kurczaka z warzywami - ciut razem poddusić, żeby wymieszały się smaki. Podawać na ciepło (ale smaczne jest też na zimno).

Potrzebne przybory:

garnek do gotowania na parze, patelnia (lub wok), nóż, wyciskacz do czosnku, deska, drewniana łyżka

Jak podawać?

Dowolnie.

Uwagi:

Danie to można jeść nawet 3 razy dziennie - jest lekkostrawne, niskokaloryczne, dostarczające dużo witamin i innych niezbędnych w codziennej diecie składników.
Można zaryzykować stwierdzenie, że jest to danie odchudzające, a z całą pewnoscią nie jest tuczące!!!
Ilość warzyw i proporcje można modyfikować zależnie od upodobań, ale wskazane jest użycie wszystkich wymienionych.

Czas przygotowania:

Stopień twardości warzyw zależnie od upodobań. Pamiętać należy głównie o brokułach - delikatne! Można używać mrożonek.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 16.09.2006 kolin

Nurtuje mnie pytanie - czy smażone jest dietetyczne i zdrowe? Czy można rzeczywiście tak 3 x dziennie?

Przy czym nie zaprzeczam, że dobre. Jeszcze nie robiłam.

Zgłoś 13.05.2008 Madzia

oj, coś mi się to smażenie na oliwie z dietą kłóci :P to już lepiej chyba dodać oliwy do sałatki, witaminy będą się lepiej wchłaniać.

Zgłoś 14.07.2008 mariolenka

W wersji dietetycznej, nie smażonej można to wszystko "podgotować/poddusić" w wodzie (można dodać odrobinkę oliwy). Ja teraz na okrągło muszę tak przerabiać przepisy, bo mój układ poka... Pokaż więcej

W wersji dietetycznej, nie smażonej można to wszystko "podgotować/poddusić" w wodzie (można dodać odrobinkę oliwy). Ja teraz na okrągło muszę tak przerabiać przepisy, bo mój układ pokarmowy nie zezwala mi na potrawy smażone.

Zgłoś 27.03.2010 miśka

w każdej diecie musi być troszkę tłuszczu,z tym że oliwę lepiej do sałatki a do smażenia olej ,a danie pyszne .pozdrawiam