Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Dip ekspresowy

Tekst i foto Lotinnam 28-05-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty5 min.?

Składniki:

Majonez, keczup, czosnek, miód (cukier), ostra papryka (chili).

Jak przyrządzić:

Zmieszać ze sobą keczup i majonez (lepiej nieco więcej keczupu, lepszy kolor), dodać przeciśnięty czosnek, trochę ostrej papryki (lub chili), dosłodzić miodem (lub cukrem). Wymieszać i już.
Jeden z najprostszych sosów do grilla ze składników, które z reguły są w domu.

Potrzebne przybory:

wyciskacz do czosnku

Jak podawać?


Uwagi:

Przy robieniu tego dipu wszystko jest (niestety) na oko. Majonez i keczup wg uznania, przy czym moim zdaniem należy unikać rzadkiego majonezu i bardzo kwaśnego keczupu (ja używam majonezu Winiar i keczupu Włocławka). Czonek wg uznania. Lepiej dosładzać miodem (cukier wolniej się rozpuszcza).


Czas przygotowania:


Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 21.04.2007 Michal

uuu... ten miód, brzmi groźnie