Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Dip grecki

Tekst i foto Aneczka 16-02-2008

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
-ok. 20 zl złprosty20-30 min.średnia (zależy od fety)

Składniki:

Ser feta 2 opakowania,
pomidory bez skórki 2 puszki,
oliwki zielone i czarne ok. szklanki jednych i drugich (zależy kto ile lubi),
sos sałatkowy Grecki -Knorr,
oliwa z oliwek.

Jak przyrządzić:

Fetę kroimy na stosunkowo drobne kostki, kroimy pomidory i łączymy z fetą - mieszamy, aż uzyskamy w miarę rzadką konsystencję, dodajemy pokrojone oliwki i zalewamy sosem Knorra zrobionym wg. przepisu na bazie oliwy z oliwek. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki, przed podaniem proponuję wymieszać, gdyż sos oddziela się od dipu.

Potrzebne przybory:

Miska, deseczka, nóż, otwieracz do puszek, nożyczki - do otwarcia opakowania sera feta, drewniana łyżka.

Jak podawać?

Najlepiej smakuje z krakersami czosnkowymi (rzecz gustu), wskazane chipsy, albo pieczywo Wasa, jednakże tutaj proponuje dowolność.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.