Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Dipik czosnkowy dla odwaznych

Tekst i foto Adunia 17-06-2008

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
--prosty15 min.-

Składniki:

2 serki feta, główka czosnku, jogurt naturalny duży, sól, pieprz, ewentualnie dla smaku parę kropel soku z cytryny.

Jak przyrządzić:

Serek feta rozdrabniamy widelcem na mniejsze kawałki, dodajemy jogurt i teraz zależy od tego czy mamy mikser, to albo miksujemy albo ucieramy łyżką bądź widelcem na aksamitna masę, dodajemy przeciśnięty czosnek w ilości zależnej od upodobań czosnkowych. (ja osobiście z moimi znajomymi uwielbiamy czosnek, więc dajemy go sporo) na koniec doprawiamy do smaku solą (pamiętaj że feta jest słona) i pieprzem.

Jak podawać?

Sosik powstał jako dip do warzywek, jako przegryzka na przyjęciu, albo przed telewizorem, ale później znaleźliśmy dla niego mnóstwo innych zastosowań, super się komponuje z karkówką z grilla, albo jako pasta do kanapek, inwencja zależy od konsumujących.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.