Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Dobre śledzie w śmietanie

Tekst i foto magdalena 23-03-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
ile naszykujemy, tyle będzie do zjedzenia :)? zł-20 min.?

Składniki:

śledzie, por, trochę cebuli, groszek, majonez, śmietana (można zamienić na jogurt), sól, pieprz.

Jak przyrządzić:

Śledzie kroimy na kawałki, por kroimy w talarki, cebule w kostkę. Wsypujemy razem wszystko do miski. Dodajemy groszek. Teraz śmietana+majonez- nie przesadzać z majonezem (+jogurt-jak kto woli)solimy, pieprzymy i gotowe. W razie jakichś wątpliwości pytac. Smacznego!

Potrzebne przybory:

To co zwykle jest potrzebne do zrobienia sałatki.

Uwagi:

Jest naprawdę dobra! Nie znam nikogo, komu by nie smakowala! :) Palce lizać!

Czas przygotowania:

Jeśli chodzi o śledzie, to mam tu na myśli filety.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 09.05.2005 kasia

bardzo dobra, polecam

Zgłoś 18.05.2005 sylwia

bardzo dobre te śledziki jest to śledź po japońsku :-]

Zgłoś 14.10.2005 torpeda31

śledzie można także dzień wcześniej umieścic w marynacie:1 szklanka wody,pół szklanki octu,cebulka,ziele angielski i liśc laurowy,zagotowac,gorącym zalac śledzie...i dopiero marynowane śledziki ... Pokaż więcej

śledzie można także dzień wcześniej umieścic w marynacie:1 szklanka wody,pół szklanki octu,cebulka,ziele angielski i liśc laurowy,zagotowac,gorącym zalac śledzie...i dopiero marynowane śledziki beblac z resztą:)))

Zgłoś 19.12.2005 Aśka

Witam! Tu chodzi o folety solone? prawda?

Zgłoś 27.03.2006 Pati

A ja robiłam z filetami z octu. Wcześniej je opłukałam żeby nie były tak kwaśne. Dodałam węcej śmietanki żeby uzyskać efekt sosiku. Swietnie smakują że świeżo gotowanymi ziemniaczkami. Pyszne. D... Pokaż więcej

A ja robiłam z filetami z octu. Wcześniej je opłukałam żeby nie były tak kwaśne. Dodałam węcej śmietanki żeby uzyskać efekt sosiku. Swietnie smakują że świeżo gotowanymi ziemniaczkami. Pyszne. Doskonałe na wigilię.

Zgłoś 27.08.2006 ania

Ja robie bez groszku, ale dodaje jabło, cukier puder, a cebule wczesniej (pokrojoną) traktuje wrzątkiem. Pycha. Obowiązkowe na każdej imprezie, bez takich śledzi goście wychodzą oburzeni ;o)

... Pokaż więcej

Ja robie bez groszku, ale dodaje jabło, cukier puder, a cebule wczesniej (pokrojoną) traktuje wrzątkiem. Pycha. Obowiązkowe na każdej imprezie, bez takich śledzi goście wychodzą oburzeni ;o)

Zgłoś 06.04.2007 ulka

może mądralo poinformowałabys potencjalnych kucharzy, ze masz na mysli śledzie marynowane lub w oleju. I ta cebula- na zywca wrzucona do śmietany niezbyt mi sie podoba. jestem tu przypadkiem, kt... Pokaż więcej

może mądralo poinformowałabys potencjalnych kucharzy, ze masz na mysli śledzie marynowane lub w oleju. I ta cebula- na zywca wrzucona do śmietany niezbyt mi sie podoba. jestem tu przypadkiem, ktos podał ten link laikowi i własnie prostuję, bo jeśli zrobi to , co radzisz , z solonymi, to klapa totalna.

Zgłoś 21.12.2007 pan migdal

ulka srulka. nie znasz sie.

Zgłoś 16.01.2008

Zgłoś 04.04.2008 owca

super robiłam polecam, można jeszcze urozmaicać dodać paprykę surową w paseczkach albo fasolkę czerwoną rewelacja!!!

Zgłoś 21.10.2009 magda

idealne do translatora i na inne okazje