Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Dobry ryż

Tekst i foto edyta 28-01-2008

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
--prosty17 min.-

Składniki:

ryż biały (najlepszy basmati), olej lub oliwa z oliwek lub/i masło, kurkuma, sól.

Jak przyrządzić:

Suchy ryż mieszamy z kurkumą (łyżeczka na szklankę ryżu). W rondelku podgrzewamy olej (ok. 3 łyżek na szklankę ryżu)na niewielkim ogniu. Można również dodać łyżkę masła (jeśli stosujemy również olej musi to być masło, nie margaryna). Olej nie musi być bardzo rozgrzany - wsypujemy ryż szybko mieszając by ziarenka nam się nie uprażyły tj. zrobiły białe i twarde ale przesiąknęły olejem/masłem. Następnie zalewamy go wodą. Ogień zwiększamy. Od momentu gdy woda zacznie wrzeć czekamy około 5 minut. Następnie zmniejszamy ogień na bardzo mały i tak aż do ugotowania. Jeśli na końcu gotowania każde ziarenko jest oddzielnie (nie posklejane) i ryż wchłonął całą wodę to dobrze ugotowaliśmy ryż.

Potrzebne przybory:

Rondelek, drewniana łyzka do mieszania ryżu.

Jak podawać?

Ryż przygotowany w ten sposób sam w sobie jest smaczny ale ja preferuję ryż np. Z kurczakiem z dodatkiem podduszonej na maśle marchewki i pieczarkami bądź wybraną sałatką.

Uwagi:

Do ryżu dodaję kurkumę by nabrał ładnego koloru. Można też dodać curry. Wodę można zastąpić bulionem.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 27.09.2011 megi

sorry, ale przepis do kitu!aż się zdenerwowałam.