Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Domowa czekolada

Tekst i foto !vVoNa 10-06-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
6ok. 10 złprosty? min.wysoka/średnia

Składniki:

- kakao
- cukier wanilinowy
- kostka margaryny
- mleko w proszku
- szklanka wody
- ok. szklanki cukru

Jak przyrządzić:

Margarynę roztopić w garnku na małym ogniu, dodać ok. 2-3 łyżki kakao (najlepiej holenderskie). Dodać szklankę wody, cukier wanilinowy, cukier, poczekać aż zmieni się w jednolitą masę. Ostudzić.

Po ostudzeniu dodawać powoli mleko w proszku, cały czas miksując, aby nie powstały grudki. Czekolada powinna mieć jasnobrązowy kolor i jednolitą konsystencję. :))) Smacznego :p

Potrzebne przybory:

mikser, garnek

Jak podawać?

wg uznania

Uwagi:

--
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 18.06.2005 Agnieszka

A tego mleka w proszku to ile?

Zgłoś 18.06.2005 kristiana

To może bylo dobre 20-30 lat temu,gdy czekolada byla na kartki,ale teraz, taki chałupniczy wyrob nie będzie smakował,zwłaszcza gdy używa się margaryny, to się od razu wyczuwa.

Zgłoś 19.06.2005 po prostu ja:)

to jest zwykły blok czekoladowy. Byłby całkiem dobry gdyby zamiast margaryny dodać masło oraz do tego wszystkiego herbatniki. Do tego nie podano ile mleka w proszku potrzeba

Zgłoś 04.12.2005 julka

mmmmmmmmmmmmmmm ale pyszne:)

Zgłoś 08.12.2005 Agusia

Jeśli już ktoś podaje przepis na tą zasraną czekolade to niech pisze dokładnie ile czego trzeba, a nie trzeba się domyslać!!!! To ile w końcu tego mleka w proszku?????!!!!!!!

Zgłoś 14.03.2006 dorota

tego mleka to będzie jedno opakowanie 500 gram robiłam kiedyś ten

przepis a swojego wyrobu jest najlepsza

Zgłoś 30.08.2006 Kotek

Gdy z siostrą robiłam domową czekoladę robiłyśmy to całkiem inaczej. Mleko w proszku i kakao wsypać do miski i wymieszać, a margarynę cukier i mleko postawić na ogniu i wymieszać do jednolitej m... Pokaż więcej

Gdy z siostrą robiłam domową czekoladę robiłyśmy to całkiem inaczej. Mleko w proszku i kakao wsypać do miski i wymieszać, a margarynę cukier i mleko postawić na ogniu i wymieszać do jednolitej masy, potem troszkę schłodzić i wlać do mleka i kakaa,mieszać potem rękami ugnieść no a na końcu wlać do ajkiejśc miski lub czegoś

Zgłoś 06.10.2007 Karolina

Droga Agnieszko/Aguś, żal mi Cię. Jeśli masz dzieci to im nie zazdroszczę... denerwujesz się z byle powodu i do tego jesteś wulgarna.

Zgłoś 17.10.2007 Kaczmiet

Przepis mało dokładny.

Zgłoś 03.04.2010

Droga Agnieszko/Aguś, .. nie żal mi Cie , podoba mi sie Twoje rzeczowe podejscie do sprawy , a wypowiedz uznaje jako wnerw na zaistniała sytuacje , wierzac , iż na dzieciach się to nie odbija. P... Pokaż więcej

Droga Agnieszko/Aguś, .. nie żal mi Cie , podoba mi sie Twoje rzeczowe podejscie do sprawy , a wypowiedz uznaje jako wnerw na zaistniała sytuacje , wierzac , iż na dzieciach się to nie odbija. Pozrawiam wszystkich.

P.S ....

... to ile tego mleka w proszku ? ... pamiętam że 3/4 opakowania , takiego niebieskiego ... od lat .. takiego 400g ... czyli 300 g .

Zgłoś 03.04.2010

Droga Agnieszko/Aguś, .. nie żal mi Cie , podoba mi sie Twoje rzeczowe podejscie do sprawy , a wypowiedz uznaje jako wnerw na zaistniała sytuacje , wierzac , iż na dzieciach się to nie odbija. P... Pokaż więcej

Droga Agnieszko/Aguś, .. nie żal mi Cie , podoba mi sie Twoje rzeczowe podejscie do sprawy , a wypowiedz uznaje jako wnerw na zaistniała sytuacje , wierzac , iż na dzieciach się to nie odbija. Pozrawiam wszystkich.

P.S ....

... to ile tego mleka w proszku ? ... pamiętam że 3/4 opakowania , takiego niebieskiego ... od lat .. takiego 400g ... czyli 300 g .