Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Domowa pizza

Tekst i foto irek-t 26-10-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
45,5 złprosty15 min.średnio dużo

Składniki:

- 3 dkg drożdzy,
- 0,5 szklanki wody,
- łyżeczka soli,
- jajko,
- oliwa,
- szczypta bazyli,
- mąka,
- i wszystko co na wierzch wg uznania.

Jak przyrządzić:

Ciasto bo to jest chyba główny mankament pizzy i osób które ją przygotowują.
Do miski wsypać sobie łyżeczkę soli, wbić jajko, nabrać 0,5 szklanki wody i rozrobić w tym drożdze, po czym wlać do miski, dodać do tego łyżkę oliwy, dosypać mąkę i wyrabiać, mąkę wsypywać na "oko", aż ciasto zacznie odstawać od ręki i wyrobi się na jednolita masę; tak wyrobione ciasto rozłożyć na blasze i palcami uformować.

Cała reszta: ja ciasto smaruję koncentratem i majonezem, posypuje odrobiną bazyli - to daje ten smak z pizzerii, a reszta to już moze być kompozycja dowolna każdego: co masz to wrzucasz i posypujesz serem :-) Ja daję wędlinkę, pieczarki, cebulkę, paprykę - wszystko wrzucam na surowo i posypuje serem.

Tak przygotowaną pizze zostawiam do wyrośnięcia.

Uwagi:

Samo przygotowanie takiej pizzy to jakieś 15 min.
Aaa, ta ilość ciasta jest na pizzę o średnicy 50 cm.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 06.11.2004 Sławek

proponuje dodac jeszcze majeranek i oregano

smacznego

Zgłoś 10.11.2004 imke

Wszystko pięknie ale ile czasu piec taką pizze??

Zgłoś 16.11.2004 Irek-t

oregano oczywiście dodaję też ale pozypuję je na wierz na rozłożone ciasto na blasze

a co do pieczenia to uzależnione jest od piekarnika ok 25 min aż zaczyna się rumienić

Zgłoś 16.11.2004 MT

Pizza z tego przepisu jest rewelacyjna!!!! Miałam okazję ją jeść...i to nie raz... mniam:-) Polecam....smacznego!!!

P.S. Autor przepisu ma wyjątkowe zdolności kulinarne:-)

Zgłoś 16.11.2004 moonguard

jak można robić pizzę i smarować ciasto koncentratem pomidorowym?? trochę więcej polotu proszę - samemu można zrobić rewelacyjny sosik?? pytanie jak?? bardzo proste :

- kilogram dojrzały... Pokaż więcej

jak można robić pizzę i smarować ciasto koncentratem pomidorowym?? trochę więcej polotu proszę - samemu można zrobić rewelacyjny sosik?? pytanie jak?? bardzo proste :

- kilogram dojrzałych pomidorów obrać ze skóry wrzucić do garnka razem z kilkoma łyżkami oliwy z oliwek i czosnkiem (startym na drobno), pyrkać na wolnym ogniu tak długo, aż odparuje odpowiednia ilość wody (tak, aby sosik był gęsty), na sam koniec doprawić przyprawami (ja stosuję pieprz ziołowy, pieprz czarny mielony, bazylię, oregano i sól)

pozdrawiam wszystkich miłośników amatorskiej kuchni !!!!

Zgłoś 17.11.2004 irek-t

ta pizza ma być szybka i tania a nie godzinami stać przed kuchnią i robić jakiś sos z pomidorów i czekac aż odparuje woda, pozatym w tym rpzepisie głównie chodzi o ciasto jakby ktoś nie zauwazył... Pokaż więcej

ta pizza ma być szybka i tania a nie godzinami stać przed kuchnią i robić jakiś sos z pomidorów i czekac aż odparuje woda, pozatym w tym rpzepisie głównie chodzi o ciasto jakby ktoś nie zauwazył a nie o to co jest na wierzchu to jest kompozycja każdej osoby własna więc prosze zachowąc komentarze dla siebie

Zgłoś 23.11.2004 prababcia Ania

Irek-t, tak robisz pizzę jak moja córka :-)

Ona zawsze robi "na oko", również smaruje wierzch ciasta przecierem poidorowym, a na wierzch daje po prostu to co ma pod ręką.

<... Pokaż więcej

Irek-t, tak robisz pizzę jak moja córka :-)

Ona zawsze robi "na oko", również smaruje wierzch ciasta przecierem poidorowym, a na wierzch daje po prostu to co ma pod ręką.

Pamiętam do dzis pizzę, ktorą z wierzchu posypała posiekanymi opieńkami,( tzn. sałatką z opieńków i papryki, którą przygotowuję na zimę w słoiki), na to sporo sera (oczywista !). Aromat się rozchodził po całym domu, a smak .... palce lizać !

Zgłoś 29.11.2004 helen

zapomniales podac ile maki

Zgłoś 02.12.2004 irek-t

hellen napisałem ze mąki daje na oko aż ciasto zacznie odstawać od ręki, nie można podac kąkretnej wartości bo weźmiesz odrobinę wody wiecej i mąki trzeba bedzie wiecej

Zgłoś 03.12.2004 Staszek

Pizza jak to pizza, wystarczy ab była zrobiona z sercem. Domowa podobno najlepsza,hi. (bez oregano to jest buła z nadzieniem)

Zgłoś 08.12.2004 Deppcia

zrobilam :) (wedlug przepisu irek-t'a oczywiscie)

..i przyznaje, bardzo dobra pizza wyszla, no moze co do czasu przygotowania to troszke wiecej mi zajelo, ale coz dopiero poczatkuj... Pokaż więcej

zrobilam :) (wedlug przepisu irek-t'a oczywiscie)

..i przyznaje, bardzo dobra pizza wyszla, no moze co do czasu przygotowania to troszke wiecej mi zajelo, ale coz dopiero poczatkujaca w kuchni jestem, wiec moze z czasem wiekszej wprawy nabiore.

Korzystajac z okazji -> irek-t, dziekuje Ci za przepis :)

Zgłoś 04.01.2005 nadia

zrobilam, pizza wyszla pyszna:)))

Zgłoś 06.01.2005 dmitrtoca@tlen.pl

a mnie kurcze nie wyszła.... :( załamie się.... a miała być niespodzianka dla żony :) przepis jeno gwizda, tylko kucharz pi..zza :)

Zgłoś 07.01.2005 dmitrtoca@tlen.pl

to jeszcze raz ja :) uparłem się i dzisiaj zrobiłem jeszcze raz! wyszła! ciasto rewelacyjne! mniam mniam :) aaa.... na blachę do piekarnika dodałem wszystkiego podwójnie i wyszło :) pozdrowienia... Pokaż więcej

to jeszcze raz ja :) uparłem się i dzisiaj zrobiłem jeszcze raz! wyszła! ciasto rewelacyjne! mniam mniam :) aaa.... na blachę do piekarnika dodałem wszystkiego podwójnie i wyszło :) pozdrowienia dla autora przepisu!

Zgłoś 16.01.2005 Martana

Pozdrowienia dla autora, lubie jak faceci sprawdzaja sie w zdrowy sposob (mowie oczywiscie o kuchni). ja do takich pychotek polecam jeszcze solidnie odsaczony groszek z puszki i kapary, dla niel... Pokaż więcej

Pozdrowienia dla autora, lubie jak faceci sprawdzaja sie w zdrowy sposob (mowie oczywiscie o kuchni). ja do takich pychotek polecam jeszcze solidnie odsaczony groszek z puszki i kapary, dla nielubiacych soli - wyplukane chlodna woda. Wierzcie lub nie, ale majeranek tez do tego pasuje:)

Zgłoś 21.01.2005 Wilkołak20

Martana lubimy afrodyzjaczki co nie?

ja biorę sie dziś za tą pizze ale zrobie na całej blasze jak jeść to jeść :))

pozdrowienia dla wszystkich spragnionych i głodnych

Zgłoś 21.01.2005 bilin

Fajny przepis!! Może go wypróbuję. Tylko mam jedno pytanie: Jakiej grubości wychodzi ciasto? Tak około. Bo ostatnio jak robiłem pizze to jadłem prawie samo ciasto; takiiieee wyrosło.

Zgłoś 30.01.2005 Pawlik

ja mam inne pytanie. bo wszystkie ciaste jakie pieke w domu za chiny niechca wyjsc takie jak w pizzeri :(. niewiem czy to wina ciasta ?? pikernik 220 stopni , niby ladnie wszystko ale brak tego ... Pokaż więcej

ja mam inne pytanie. bo wszystkie ciaste jakie pieke w domu za chiny niechca wyjsc takie jak w pizzeri :(. niewiem czy to wina ciasta ?? pikernik 220 stopni , niby ladnie wszystko ale brak tego zapachu co w pizzeri. brzegi sie zabardzo zesychaja i sa kruche jak krajanki. moze jakis pomysl ??

Zgłoś 31.01.2005 aga

Ale w jakiej temperaturze to piec? napiszcie!!!

Zgłoś 12.02.2005 monia

Przychylam sie do wiekszosci komentarzy, mnie tez sie pizza udala (a byl to moj pierwszy raz); Palce lizac :-)

Zgłoś 19.02.2005 Marek19

Pizza juz w piekarniku.Oby sie udala.Jak wyjdzie tak jak trzeba zrobie nastepna i troche z nia poeksperymentuje.Dzieki wielkie za ten przepis!!!!!!!!!!!!

Zgłoś 03.03.2005 agnes

robiłam już kilka razy pizze z tego przepisu i za kazdym razem wychodzi super!nie powstrzymałam sie zeby nie sprzedac znajomym tego przepisu i tak jak myslałam byli zachwyceni.pozdrawiam

Zgłoś 12.03.2005 aneszka

ciasto rewelacja-dzieki w koncu cos mi wyszło!

Zgłoś 13.03.2005 lola martinez

zrobilam dzisiaj ciasto z tego przepisu i wyszlo super. dzieki za przepis.

Zgłoś 15.03.2005 agnes

nie moge sie powstrzymac aby nie skrytykowac propozycji powyzej dotyczącej sosu do pizzy jak wczesniej zauwzyłes miała to byc tania pizza a zimą kilogram pomidorów kosztuje sporo a ich smak dale... Pokaż więcej

nie moge sie powstrzymac aby nie skrytykowac propozycji powyzej dotyczącej sosu do pizzy jak wczesniej zauwzyłes miała to byc tania pizza a zimą kilogram pomidorów kosztuje sporo a ich smak daleko odbiega od nazwy "pomidor"wiec polot nic tu nie pomoze pozdrawiam

Zgłoś 21.03.2005 Xavvv

Majonez na podkład do pizzy?? Współczuje twojemu żołądkowi!! pieczony majonez... I Ty się znasz na gotowaniu?? :)) Nie truj ludzi! i jajko do ciasta??

Jestem włascicielem sieci kilku mał... Pokaż więcej

Majonez na podkład do pizzy?? Współczuje twojemu żołądkowi!! pieczony majonez... I Ty się znasz na gotowaniu?? :)) Nie truj ludzi! i jajko do ciasta??

Jestem włascicielem sieci kilku małych pizzeri we Wrocławiu, gdybym taką pizze zaserwował w swoim lokalu to klienci byli by u mnie tylko raz a potem sądy za zatrucie ;)

Pozdrawiam z całym szacunkiem

Xavvv

Zgłoś 04.04.2005 irek-t

Xavvv skoro masz pizzerie to znaczy ze trujesz ludzi tym badziewiem co serwujecie w tych swoich lokalach ciasto do niczego na wierzchu jeszcze gorzej. A tej nie jadłeś wiec nie komentuj, bo nape... Pokaż więcej

Xavvv skoro masz pizzerie to znaczy ze trujesz ludzi tym badziewiem co serwujecie w tych swoich lokalach ciasto do niczego na wierzchu jeszcze gorzej. A tej nie jadłeś wiec nie komentuj, bo napewno smakuje lepiej niż ta Twoja z pizzerri.

Jak widzisz ludziom bardziej smakuje moja niż Twoja wiec to coś oznacza a na pizze można dać co się chce Ty jej jeść nie musisz mozesz zajadać się tą swoją sztuczną pizza

Zgłoś 06.04.2005 neshibb

Fajny przepis ale ja też poraz pierwszy spotykam sie z pieczonym majonezem... może być dobre!!! polecam do zajżenia zakładki sosy i do "Sos na spody pizzy i nie tylko!!! EXTRA!!!" jest... Pokaż więcej

Fajny przepis ale ja też poraz pierwszy spotykam sie z pieczonym majonezem... może być dobre!!! polecam do zajżenia zakładki sosy i do "Sos na spody pizzy i nie tylko!!! EXTRA!!!" jest to moj przepis na sos al uwiezcie wychodzi extra!!!!

Zgłoś 30.04.2005 Artka

Wiesz niewiele sie dowiedziałam z twojego przepisu. Bardzo "okrojony" mało w nim treści może to i dobrze a reszta jest OK.(tylko ciekawe co jest tą resztą)

Zgłoś 06.05.2005 irek-t

ARTKA czego nie rozumiesz to Ci wytłumaczę, wg mnie przepis jest jasny i prosty, jak czegoś nie rozumiesz to smiało pisz

irek-t@tlen.pl

bądz gg 740450

pozdrawiam

Zgłoś 26.05.2005 karolina

właśnie zjadamy pizzę wg tego przepisu i choć smak ciasta jest właściwie o.k., to tym którzy nie lubią sucharów odradzamy! twarde potwornie, choć pieczone tylko 20 minut. żeby ciasto było lepsze... Pokaż więcej

właśnie zjadamy pizzę wg tego przepisu i choć smak ciasta jest właściwie o.k., to tym którzy nie lubią sucharów odradzamy! twarde potwornie, choć pieczone tylko 20 minut. żeby ciasto było lepsze radzimy dodać więcej oliwy (3-4 łyżki ). szczerze polecamy przepis na ciasto do pizzy,który jest zaopatrzony w zdjęcia.klasyka nie zawiedzie najwybredniejszych

Zgłoś 31.05.2005 ada

karolina --> to chyba cos zle zrobilas, a moze piekarnik byl na zbyt wysoka temp. ustawiony? robilam pizze wedlug tego przepisu juz wiele razy i nigdy jeszcze nie wyszla mi sucha! ciasto zaw... Pokaż więcej

karolina --> to chyba cos zle zrobilas, a moze piekarnik byl na zbyt wysoka temp. ustawiony? robilam pizze wedlug tego przepisu juz wiele razy i nigdy jeszcze nie wyszla mi sucha! ciasto zawsze wychodzi mi mieciutkie, puszyste i bardzo dobre.

Zgłoś 01.06.2005 irek-t

ada to tak jak i mi :-) zawsze mieciutkie i bardzo dobre :-)

Zgłoś 20.07.2005 ewelqa

w ogóle to mi nie wyszło... jeszcze raz spróbuje jutro :D

Zgłoś 09.08.2005 fhjfghdtf

Zgłoś 16.08.2005 Ania

Swietne opowiadanie powstalo z waszych komentarzy...niezle sie ubawilam:):). No to ja tez przylaczam sie do was i wpadam w wir wypiekow...jaki wynik?-na pewno napisze. Pozdrawiam wszystkim.

Zgłoś 18.08.2005 grubas

ojeja ja prawie codziennie pozeram ta pizze,i zgrublem potwornie,masakra na pewno dla odchudzajacych sie nie jest!

oj ja biedny!!

Zgłoś 04.11.2005 irek-t

morderca troche kultury

Zgłoś 11.12.2005 olk@!

a skąd w zime weżniesz dojrzełe i dobre pomidory?? Przecież krajowych nie znajdziesz??

Zgłoś 22.12.2005 moonguard

olk@ pomyśl - można tanio zrobić sobie kilka słoiczków gotowego sosu pomidorowego w sezonie. Ja tym sposobem popracowałem trochę, ale za to teraz kiedy tylko najdzie mnie ochota zjedzenia pizzy ... Pokaż więcej

olk@ pomyśl - można tanio zrobić sobie kilka słoiczków gotowego sosu pomidorowego w sezonie. Ja tym sposobem popracowałem trochę, ale za to teraz kiedy tylko najdzie mnie ochota zjedzenia pizzy to otwieram słoiczek i bum ;-)

Poza tym jeżeli nie lubisz się bawić w takie extrema to idź do lidl'a - tam mają pomidory w puszce (jak wszędzie zresztą) w całkiem przystepnej cenie, zrób sobie sos pomidorowy i poczuj w końcu smak prawdziwej pizzy! majonez na pizzy? przypomina mi sie pewna scena z "pulp fiction"...ciekawe tylko kiedy do sosu pomidorowego zaczniemy dodawać wiórki kokosowe :-)

irek-t - ciasto wcale nie jest głównym mankamentem pizzy i osób które ją przygotowują. Przygotowywanie ciasta na pizzę to sama przyjemność. Poza tym jeżeli podajesz przepis na pizzę komuś kto jeszcze jej nie robił to wypadałoby napisać ile ma wsypać mąki. Pisanie, że ciasto ma odstawać od ręki to pojęcie względne uwierz mi...Przesadzisz z mąką i zrobisz suchary. Pewnie dlatego karolina pisała powyżej, że wyszedł jej suchar. Widziałem już wiele przepisów na pizzę, ale to jedyny jaki widziałem, w którym daje się jajko...Zamień wodę na mleko, dodaj cukier i będziemy mieli wspaniałego świątecznego pączka...Nie zapomnij smażyć na rozgrzanym tłuszczu :-)

Ps1. Wesołych Świąt!

Ps2. Karolina jak chcesz dobry przepis na pizzę to napisz na maila to Ci podeślę. Bez jajek i innych ekscesów na oko ;-)

Zgłoś 28.01.2006 miska

zrobilam i maz ja polizal!!! pyszna

Zgłoś 28.01.2006 miska

zrobilam ja tydzien temu i jest do dzis nawet tesciowa nie chce jej ruszyc!!!

Zgłoś 02.02.2006 Slupsk

po co bazylia a moze lepiej szczypte soli

Zgłoś 02.03.2006 kamant

Pyszna, cudnie wyrosła. z czystym sumieniem mogę polecić ten przepis...:-)))))))))))Mam nadzieję, że dziś nie wyjdzie gorsza.

Zgłoś 20.02.2007 irek-t

piekarnik ustawiam tak na 180 stopni ile piec aż się zrobi brązowa delikantnie to widać :-)

Zgłoś 07.11.2006 gangster

według mnie to czadowy przepis na pizze chociaż żeby był idealny dodałęm pare zmian ale i tak jest pyszny

Zgłoś 07.11.2006 krysia

to jest bombowy przepis doslownie palce lizac warto sprobowac

Zgłoś 02.12.2006 Ja

mleka nie? a tak na marginesie to ile mam to ciacho piec? xDD

Zgłoś 03.12.2006 Tomek

wszystko pieknie,ale na jaka temperature ustawic piekarnik???

Zgłoś 05.07.2007 Blancos

Hahahaha nie daje sie Oregano do pizzy... nie wiem skad sie wlasciwie wzielo w ogole takie przekonanie...

zpaewne odpowidzial bys mi ze dajesz oregano i jes duzo lepsza niz bez.. ale praw... Pokaż więcej

Hahahaha nie daje sie Oregano do pizzy... nie wiem skad sie wlasciwie wzielo w ogole takie przekonanie...

zpaewne odpowidzial bys mi ze dajesz oregano i jes duzo lepsza niz bez.. ale prawda chlopaku jest taka ze dosypal bym ci zamiast tego Bazyli i bys sie nawet nie kapnal...

Zgłoś 05.07.2007 Blancos

a po za tym w pelni popieram Xavvv.... do ciasta na pizze nie daje sie jaja w zadnej pizzeri.. i zapewniam Cie ze nie smakuje gorzej od twojego....

ktos tam wyzej napisal ze na wszystkie ... Pokaż więcej

a po za tym w pelni popieram Xavvv.... do ciasta na pizze nie daje sie jaja w zadnej pizzeri.. i zapewniam Cie ze nie smakuje gorzej od twojego....

ktos tam wyzej napisal ze na wszystkie skladniki daje duzo sera.. to jesy podstawowy blad... duzo sera daje sie na ciasto.. pozniej skladniki a na sam koniec odrobine sera tak zeby po rozpuszczenia zakryl czesciowo to co lezy na pizzy...

Dlaczego tak?? to proste kiedy dajemy duzo sera pod produktywtapiaja sie w niego i wszystko trzyam sie na miejscu.. kiedy jednak zrobimy odwrotnie.. przy pierwszym gryzie wszystko sobiez pizzy zrzucimy...

troche robilem w pizzeri i uwazam ze takie zabiegi przy robieniu ciasta jakie tu kolega moderator zastosowal sa zupelnie zbedne...

wystarcza 4 podstawowe skladniki do ciasta i wychodzi wysmienite...

jeden z was pytal jaka ma byc temperatura w piecu... jezeli dasz rade go tak rozgrzac to polecam 300 stopni...

Zgłoś 24.10.2007 irek-t

Panowie to nie przepis z pizzeri tylko domowy jakbyście nie zauwazyli w temacie, ale jak widać co niektórzy czytać nie potrafią :-)

Zgłoś 04.12.2007 anka_anka

wlasnie skorzystalam z twojego przepisu , mam nadzieje ze wyjdzie smaczna pizza:)

Zgłoś 06.01.2008 Rafaello

Pizzzzza pycha :P pzdr dla stworce :)

Zgłoś 27.01.2008 magda

pizza właśnie rośnie.przygotowanie jej zajmuje mało czasu i bardzo dużo zabawy:)ciasto ma wspaniałą konsystencje.zobaczymy co z tego wyjdzie.pozdrawiam

Zgłoś 28.01.2008 zielona

kapitalne ciasto:-) polecam:-)

Zgłoś 01.02.2008 nati

fajny ten przepis, tylko mam takie pytanie czy mozna ta pizze piec w zwykłym piekarniku takim bez stopni w ktorym robi sie ciasta???? odp mi bo to dla mnie wazne

Zgłoś 16.07.2008 irek-t

Nati oczywiście ze można piec w zwykłym piekarniku bez regulacji temp. Nagrzej piekarnik ile się da i włóż pizze a później pilnuj zeby się nie spaliła

pozdrawiam

Jeśli ktoś miałby... Pokaż więcej

Nati oczywiście ze można piec w zwykłym piekarniku bez regulacji temp. Nagrzej piekarnik ile się da i włóż pizze a później pilnuj zeby się nie spaliła

pozdrawiam

Jeśli ktoś miałby jakieś pytanie bądz problem bądz chciałby jakiś inny ciekawy przepis to zapraszam irek-t@tlen.pl gg 648097

Zgłoś 17.07.2008 krzysiolek78

Cześć właśnie zrobiłem pizze z tego przepisu,zacząłem o 19 skończyłem o 19/30 teraz się piecze zobaczymy co wyjdzie...

Zgłoś 17.07.2008 krzysiolek78

Ale sie obżarłem ciasto zrobiłem z podwójnej porcji bo piekłem na dużej blasze. Wszystkim polecam palce lizać pychota!!!!!!!!!!!

Zgłoś 24.06.2009 babunia werunia

beznadzieja ...

Zgłoś 06.12.2009 Megen

dobra pizza i ciasto mi wyszło małe a nie taki duże jak zawsze.

Zgłoś 24.11.2011 magda

Ta pizza jest rewelacyjna, mięciutkie i puszyste ciasto:) super! nawet moje córki zjadły po trzy kawałki:)

Zgłoś 31.01.2012

dlaczego ona jest dodasz