Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Domowa pomidorowa

Tekst i foto netii 09-03-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? zł-30 min.?

Składniki:

Rosół z dnia poprzedniego, kilka świeżych pomidorów, troszkę masła, troszkę mąki, śmietana 18%.

Jak przyrządzić:

Często zdarza się, że pozostanie nam trochę rosołu z niedzieli. Ponieważ taki rosół ma już całkiem inny smak, ja zawsze robię na nim pomidorówkę. Pomidory kroję w kostkę, smażę na maśle, aż puszczą całkiem sok. Przecieram je na sitku, koncentrat dodaję do rosołu, resztę wyrzucam. Do garnuszka odlewam troszkę gorącej zupy, dodaję pół łyżki mąki i śmietanę, dokładnie mieszam, żeby nie było grudek. Wlewam do zupy, chwilkę gotuję. Jeśli mamy swojską śmietanę, to zupa jest jeszcze lepsza. Raczej nie przyprawiam, bo rosół sam w sobie jest podoprawiany.

Jak podawać?

Z ryżem, lanymi kluskami, makaronem, jak kto lubi :)

Uwagi:

Rosół przelać przez sito, żeby nie pływały w nim żadne farfocle:) Jeśli mi go zostanie mało, to dolewam wody, ale wtedy już trzeba przyprawić.
Spróbujcie ugotować rosół bez ziela angielskiego, ma całkiem inny smak i jest o niebo lepszy.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 02.06.2008 paolaa

pycha:) tylko ja jem z ziemniaczkami ;)