Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Domowa szarlotka

Tekst i foto nutella 11-06-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? zł-60 min.?

Składniki:

ciasto:
- 500 g mąki
- 120 g cukru
- 1 jajko
- po 1 cukrze waniliowym i proszku do pieczenia
- 250 g masła lub margaryny
- 6 łyżek mleka 3,2%
- 3 łyżki oleju
jabłka:
- 2 kg kwaśnych jabłek (antonówka, szara reneta)
- cukier
- cynamon i kilka goździków do smaku
poza tym:
- 150 g rodzynek
- cukier puder lub (co bardziej polecam) polewa śmietanowa
polewa:
- 2 jajka
- 100 g cukru
- 1/4 l kwaśnej śmietany
- cynamon

Jak przyrządzić:

1. Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie plasterki i dusić. Gdy się trochę podduszą i zaczną rozpadać dodać cynamon do smaku i kilka goździków. Gdy jabłka będą już prawie uduszone dodać cukier - ok. 200 g ale to zależy od tego, jak kwaśne są jabłka i czy ktoś lubi słodką czy lekko kwaskową szarlotkę.
2. Ze składników na ciasto zagnieść ciasto.
3. Prostokątną blaszkę cienko posmarować tłuszczem i wyłożyć ponad połowę ciasta. Ciasto można nakłuć widelcem i podpiec, ale nie jest to konieczne.
4. Na ciasto wyłożyć jabłka, posypać rodzynkami.
5. Resztę ciasta rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm i wycinać nożem paski też o szerokości ok. 0,5 cm. Z tych pasków ułożyć na cieście kratkę.
6. Piec 30 minut w 180-190 stopniach.
7. Składniki polewy połączyć i dobrze wymieszać. Po 30 minutach polać ciasto i piec kolejne 30-35 minut (zależnie od piekarnika - aż polewa się zapiecze, nie będzie rzadka).

Uwagi:

Zamiast polewy ciasto, po 1 godzinie pieczenia, można po prostu polukrować lub posypać cukrem pudrem, ale polewa jest pyszna, więc szczerze ją polecam: )) Ważne jest tylko by się dobrze zapiekła, SMACZNEGO!
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 02.07.2005 dorota

bardzo dziekuje za przepisy

Zgłoś 11.08.2005 kwiatek

Nutelko zaintrygował mnie Twój przepis na tą szarlotkę z polewą, a zwłaszcza ta polewa mnie zastanawia, chyba nigdy takiej nie jadłąm, prosze napisz cos więcej na jej temat, czy jest ona lepsza ... Pokaż więcej

Nutelko zaintrygował mnie Twój przepis na tą szarlotkę z polewą, a zwłaszcza ta polewa mnie zastanawia, chyba nigdy takiej nie jadłąm, prosze napisz cos więcej na jej temat, czy jest ona lepsza niż lukier czy zwykłay puder???Chcę na niedzielkę zrobić szarlotkę a czy do niej może być mus jabłkowy lub takie jabłka ze słoka???

Zgłoś 05.10.2005 MIRA

Zgłoś 18.11.2005 madzienka

no wlasnie wyjelam placuszek z piekarnika :) robilam bez polewy, posypalam cukrem pudrem i tez jest pyszny :)))

Zgłoś 19.03.2006 Karol

Użyłem jabłek ze słoika i też posypałem cukrem pudrem i wyszlo ekstra.

Ale dużo dłużej mi się piekło w tej temperaturze-około 100min.

Zgłoś 12.05.2006 OLa

Dziękuję za przepis. Robiłam już tę szrlotkę kilkanaście razy, zawsze z polewą, do której daję przyprawy do szarlotki i jest naprawdę pyszna. Pozdrawiam:)