Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Domowe pianki z różą, liczi i maliną

05.09.2013

Zamiast kupować, zrób smakołyki własnoręcznie. Słodkie pianki typu marshmallow to smakołyki, które największą popularnością cieszą się za Oceanem, ale również w naszym kraju mają swoich fanów. Jednak zamiast kupować te słodkości, możesz wykonać je w domu z dodatkiem oryginalnych składników.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
530 złwymagający180 min.wysoka

Składniki:

2 x 250 g cukru, 2 x 2 łyżeczki glukozy w płynie (lub lekkiego syropu kukurydzianego), 2 x 1 łyżka żelatyny w proszku, 2 duże białka jajka, 200 ml wody, olej roślinny do smarowania, 125 g świeżych malin, 1-3 łyżki syropu różanego (ilość zależnie od gustu smakowego), 1 puszka liczi w syropie lub 250 g świeżego liczi, 75 g cukru pudru, 75 g skrobi kukurydzianej.

Jak przyrządzić?

Zmiksuj blenderem maliny na gładką masę, dodaj syrop różany, a w osobnej miseczce powtórz czynność miksowania z liczi. W rondlu o grubym dnie połącz cukier, wodę, glukozę. Podgrzej do temperatury 127 stopni C (przyda się termometr kuchenny). Ubij białka. Zdejmij rondek z ognia, dodaj rozpuszczonej żelatyny. Przelej do metalowej miski. Następnie lekko ubijając białka, dodaj masę malinową i ubijaj dalej przez około 10 minut. Posmaruj formę do pieczenia olejem i posyp odrobiną cukru pudru i skrobi, aby masa nie przywarła do naczynia. Nałóż połowę masy na blachę i włóż do lodówki do schłodzenia. Po godzinie powtórz czynność przygotowania masy z drugą porcją składników, tym razem dodając liczi. Po kolejnym czasie chłodzenia wyjmij masę z formy, pokrój w kostkę i obtocz w cukrze pudrze.

Jak podawać?

Podawać z roztopioną, białą czekoladą. Pianki możesz również udekorować jadalnymi płatkami róży lub suszonymi malinami.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 25.11.2008 Arachiel

Absolutnie nie polecam,próbowałem z piwem Guiness ,nie czuc smaku miesa,gorycz piwa zabija smak miesa.

Zgłoś 03.11.2008 tzuio@op.pl

do agce

jak chceswz miec soczysta wolowine,to najpierw opiecz ja na bardzo goracym oleju z kazdej strony az sie przyrumieni.wstaw do piekarnika na 180 stopni,i nnajlepiej jakbys miala ter... Pokaż więcej

do agce

jak chceswz miec soczysta wolowine,to najpierw opiecz ja na bardzo goracym oleju z kazdej strony az sie przyrumieni.wstaw do piekarnika na 180 stopni,i nnajlepiej jakbys miala termometr,mieso bedzie soczyste ja bedzie mialo temperature okolo 53 stopni w srodku,po upieczenie niech odpocznie z 10 minut ,smacznego:)

Zgłoś 04.11.2008 Kasia

Zrobiłam i nie polecam. Zostaje gorzki posmak piwa. Znosne ale nie najlepsze. Więcej nie zrobię.

Zgłoś 29.10.2008 Ramires

Pyszne jedzonko

Zgłoś 30.10.2008 agace

Halko, mam pytanie: chodzi o ROSTBEF...chce go upiec w piekarniku....co zrobić żeby był soczysty w środku a na zewnątrz chrupiący?? Czy piec go może w rękawie z folii i na sam koniec wyjąc żeby ... Pokaż więcej

Halko, mam pytanie: chodzi o ROSTBEF...chce go upiec w piekarniku....co zrobić żeby był soczysty w środku a na zewnątrz chrupiący?? Czy piec go może w rękawie z folii i na sam koniec wyjąc żeby sie przyrumienił? Boje sie tylko ze w rękawie może mi sie ugotować.... :/

Zgłoś 30.10.2008 niedoświadczona

a jakie to ma być piwo

bo ciemne to kojarzy mi sie tylko z karmi a ono jest słodkie

Zgłoś 29.10.2008 Ramires

Pyszne jedzonko

Zgłoś 10.11.2009 szarotka83

ja dodałam Karmi, bo piwa ogólnie nie lubie i zobaczymy co z tego wyjdzie:) mój mąż zjada ze smakiem wszystko co upichce, więc tak strasznie sie nie martwię:)

Zgłoś 13.09.2009 Bonaqua

Zdecydowanie polecam :)

Wołowina mięciutka i pyszna. Tym, którzy nie pozbyli się gorzkiego smaku piwa proponuję dodać troszkę więcej cukru i danie będzie przepyszne.