Domowe, pyszne batoniki twix
Porcje: | Koszt: | Trudność: | Czas: | Kaloryczność: |
---|---|---|---|---|
4 | 15 zł | średni | 300 min. | wysoka |
Składniki:
1 szklanka mąki, ¼ szklanki cukru, ½ szklanki masła, 1 puszka mleka skondensowanego toffi, tabliczka mlecznej czekolady.Jak przyrządzić?
Ugotuj puszkę z mlekiem skondensowanym przez 2-3 godziny. Nagrzej piekarnik do 150 stopni C. Zagnieć ciasto i wyłóż w żaroodpornym naczyniu lub średniej wielkości blasze. Piecz przez 30 minut, aż ciasto się zarumieni. Polej gotowe ciasto masą toffi. Odstaw do zastygnięcia. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i nalej jako ostatnią warstwę. Odstaw do lodówki na minimum 2 godziny. Następnie pokrój na kawałki i podawaj do spożycia.
Ziołowy sos vinaigrette

Muffinki z pomarańczową konfiturą
Babeczki zwane też muffinami podbijają świat słodyczy i stają się coraz bardziej popularne. W zasadzie nie ważne jaką mają nazwę, tylko jak smakują. A są naprawdę dobre, zaskakują smakiem, bo zawsze zawierają jakąś niespodzianką w środku: owoce, karmel, bakalie, konfiturę. Polecam ten prosty deser do kawy, na drugie śniadanie lub spotkanie z przyjaciółmi.
Komentarze
Zgłoś 16.09.2013 gość
Tia, a jak gotować mleko skondensowane przez 3 h, żeby się nie spaliło? Jak mam stać przy nim przez 3 h i ciągle mieszać to już wolę kupić twixa albo rozpuścić jakieś krówki.
Zgłoś 16.09.2013 mleka nie wylewa się z puszki tylko puszke z mlekiem wrzucasz do wody i gotujeszgość
mleka nie wylewa się z puszki tylko puszke z mlekiem wrzucasz do wody i gotujeszgość
Zgłoś 16.09.2013 gość
Gotujemy puszkę w garnku bez otwierania.
Zgłoś 19.09.2013 gość
Albo kupujemy w puszce gotową 'krówkę' ;)
Zgłoś 19.09.2013 gość
a jak już otwieramy, to musi być ostudzone, bo wybuchnie
Zgłoś 20.09.2013 gość A.
Hmm a jest takie coś jak mleko skondensowane toffi?? Nie widziałam takiego. A rzeczywiście można to mleko zastąpić krówką w puszce i to będzie to samo?? Krówkę też się podgrzewa czy od razu jest... Pokaż więcej
Hmm a jest takie coś jak mleko skondensowane toffi?? Nie widziałam takiego. A rzeczywiście można to mleko zastąpić krówką w puszce i to będzie to samo?? Krówkę też się podgrzewa czy od razu jest gotowa do polania (trochę szkoda mi gazu 3h używać )??
Zgłoś 21.09.2013 gość
Można kupić kg krówek i rozpuścić też w misce z wrzącą wodą włożyć drugą miskę z krówkami
Zgłoś 21.09.2013 mimi
pamietajcie, ze podczas gotowania puszki musi byc ona przykryta woda, bo moze.... wybuchnac:)
Zgłoś 22.09.2013 gość
czasem.........organizm , nie trawi mąki , cukru , soli .......reakcja obronna ; otyłość i cukrzyca !!!
Zgłoś 21.09.2013 KASIA
dajcie spokój z tym mlekiem skondensowanym,po co tracić pieniądze i czas na 3 h gotowania skoro ten sam produkt gotowy można otrzymać pod nazwą 'masa krówkowa' :) wystarczy otworzyć le... Pokaż więcej
dajcie spokój z tym mlekiem skondensowanym,po co tracić pieniądze i czas na 3 h gotowania skoro ten sam produkt gotowy można otrzymać pod nazwą 'masa krówkowa' :) wystarczy otworzyć lekko puszkę i wstawić do gorącej wody,aby była bardziej lejąca :)
Zgłoś 22.09.2013 gość
kupna masa krówkowa blee!! czy ktoś czytał jej skład??? wole samemu zrobić taką mase z mleka skondensowanego słodkiego poprzez gotowanie
Zgłoś 23.09.2013 gość
troche mało wychodzi z tego i do tego 300 min przygotowania za duzo zachodu jak na kilka batoników. Lepiej zrobic ciasto jogurtowe ze sliwkami mniej kalorii i 15 min roboaty a potem tylko piekar... Pokaż więcej
troche mało wychodzi z tego i do tego 300 min przygotowania za duzo zachodu jak na kilka batoników. Lepiej zrobic ciasto jogurtowe ze sliwkami mniej kalorii i 15 min roboaty a potem tylko piekarnik film i mozna delektowac sie zapachem a trosze pozniej sma
Zgłoś 24.09.2013 gość
ile to pol szklanki masła????????
Zgłoś 03.01.2015 gość W.
Myślę że mojemu tacie się spodoba polecam pyszne
Zgłoś 27.02.2016 gość
O to super przepis, ale ja dodałabym inną masę np z helio orzechową z kawałkami orzeszków. Do tego np masa budyniowa i wydaje mi się, że było by smaczniejsze i szybsze w wykonaniu.