Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Domowe spaghetti

Tekst i foto bard 13-05-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
10 porcji40 złśredni45 min.?

Składniki:

- koncentrat pomidorowy 100g,
- 4 pomidory,
- 2 papryki świeże lub konserwowa,
- mieso wieprzowe lub mieszane ok 0,6 kg,
- groszek z puszki lub świeży,
- czosnek w zależności od upodobań,
- 3-4 cebule,
- makaron spaghetti,
- oliwa z oliwek,
- bazylia,
- oregano,
- zioła prowantalskie,
- sól,
- pieprz,
- odrobina cukru do smaku,
- wywar 05,-1l.

Jak przyrządzić:

Mieso zmielić na grubych oczkach, cebule pokroic w drobną kostke ,rozgrzać oliwe w garnku zrumienić cebule ,w miedzy czasie pokroić papryke w ciękie długie paski, sparzyć pomidory obrać ze skurki i pokroić w cząstki,do zrumienionej cebuli dodać mieso a gdy sie podsmaży pomidory i papryke ,wszysko dusić aż do czasu zmiekczenia pomidorów ,podlać odrobiną wywaru aby przykryc wszyskie składniki dodać groszek jeden lub dwa zobki wycisnać do garka pozostale obrane wrzucić do środka po kilkunastu minutach wlać resztę wywaru dodać koncętrat oraz zioła pieprz i sól gotować wszystko jeszcze ok. 10 min. na wolnym ogniu.

Jak podawać?

Najlepiej z dobrze odsączonym makaronem.

Uwagi:

Jeśli sos jest z byt żadki dodać można wiecej koncętratu lub zaprawic mąką, potrawa powinna byc lekko kwaśna dlatego można dodać odrobine kwasku cytrynowego bądz łyżeczkę octu dla smaku słodko kwaśnego warto dodać także odrobinę cukru.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 31.08.2003 asdfg

ja proponuje zamiast miesa mielonego dodac zwykla podsmazona kielbase, jest o niebo lepsze.

Zgłoś 31.08.2003 asdfg

ja proponuje zamiast mielonego miesa dodac zwykla podsmazona kielbase.

Zgłoś 12.12.2003 uu

A ja proponuje mieszanke ziol wloskich raczej niz prowansalskich.

Zgłoś 12.05.2004 fuj

padaczny przepis--zero pojecia o wloskiej kuchni,ziola prowansalskie w ogole tu nie pasuja tak samo jak papryka konserwowa

Zgłoś 27.08.2004 mephala

wiem, że to strona kulinarna i ortografia schodzi w tym wypadku na dalszy plan, ale... au! oczy bolą od "koncĘtratu" i jemu podobnych.

a co do spaghetti, całkiem smaczne.

Zgłoś 17.04.2005 aga

spagetti z mięsem to profanacja tej portrawy!!! we Włoszech nie ma czegoś takiego. ale to polski przepis więc ok. tylko ja nigdy z czasunku do włoskiej kuchni tego nie robię.

Zgłoś 30.05.2005 Doniu33

Na pewno przesadzileś z ceną. Bo co tu niby ma kosztować 40 zł??? A jeśli rozchodzi sie o przepis, to bym raczej sam nie zrobił tego dania, bo nie wydaje mi sie to apetyczne(groszek w pomidorowy... Pokaż więcej

Na pewno przesadzileś z ceną. Bo co tu niby ma kosztować 40 zł??? A jeśli rozchodzi sie o przepis, to bym raczej sam nie zrobił tego dania, bo nie wydaje mi sie to apetyczne(groszek w pomidorowym sosie-błeee)!!!!!!!!!!

Zgłoś 14.03.2006 OLA

ZAWSZE WYDAWAŁO MI SIE ŻE ZIOŁA PROWANSALSKIE TO ZESTAW: BAZYLIA+OREGANO+TYMIANEK ;) ALE JAK WIDAĆ CZŁOWIEK CAŁY CZAS SIĘ UCZY

Zgłoś 10.04.2006 kacha

Ja tez lubię włoskie dania i kombinowanie z sosem do spagetti super sprawa

Zgłoś 09.06.2008 tyryfyryshmyry

Spaghetti z kiełbasą? z groszkiem? hiperwentyluje..