Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Domowy makaron z grzybami

26.04.2011

Coraz rzadziej decydujemy się na przygotowanie makaronu własnoręcznie. Powodów jest dużo, a główne to brak czasu i różnorodność makaronów na półkach sklepowych. Zawsze też można pójść na obiad do babci czy mamy. Ja jednak lubię domowy makaron i od czasu do czasu taki właśnie pojawia się na naszym stole. Makaron z leśnymi grzybami i pysznym sosem, posypany żółtym serem to smaczne danie obiadowe, aromatyczne i sycące.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
419 złwymagający60 min.wysoka

Składniki:

300 g mąki pszennej,
2 jaja,
szczypta soli,
kilka łyżek wody,
200 g leśnych grzybów mrożonych,
cebula,
2 ząbki czosnku,
50 g słodkiej śmietanki,
pęczek natki pietruszki,
łyżka masła,
100 g sera parmezan lub innego sera żółtego,
majeranek,
sól, pieprz.

Jak przyrządzić?

Z mąki, jajek, wody i szczypty soli zagnieść elastyczne ciasto i odstawić na pół godziny.

Po tym czasie ciasto rozwałkować na cienkie płaty i zostawić do podsuszenia.

Następnie pociąć na długie paski o szerokości 3-5mm.

Makaron ugotować w osolonej wodzie.

Grzyby rozmrozić, pokroić.

Cebulę obrać, pokroić w kostkę i razem z grzybami smażyć na maśle.

Dodać drobno pokrojony czosnek.

Gdy woda odparuje na patelni, dodać natkę pietruszki, śmietanę.

Doprawić solą, pieprzem i majerankiem.

Chwilę smażyć, aż sos zacznie gęstnieć.

Do sosu dodać ugotowany makaron.

Jak podawać?

Danie posypać startym serem.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 08.05.2011 Sabinka

Dana, to świetny przepis. Jestem zwolenniczką naturalnych wyrobów, a Twój przepis jest wyśmienity. Zdjęcia świadczą o Twojej pasji jaką jest gotowanie. Podziwiam i od dziś jestem Twoją wielką fa... Pokaż więcej

Dana, to świetny przepis. Jestem zwolenniczką naturalnych wyrobów, a Twój przepis jest wyśmienity. Zdjęcia świadczą o Twojej pasji jaką jest gotowanie. Podziwiam i od dziś jestem Twoją wielką fanką . Ja wybrała polski makaron wykonany tak że przypomina naturalny do złudzenia. Skład jest również identyczny z naturalnym. Powiem więcej nie stosuję mrożonych grzybów bo maja nie ten sam smak. mam to szczęście że nie daleko domu mam bazarek i możliwość zakupu świeżych lub suszonych. Polecam Twój przepis każdemu bo jest naprawdę pyszny. Spróbuj choć raz Twój przepis z moim ulubionym makaronem orkiszowym lub żytnim Bartolini, będziesz zachwycona :-)