Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Domowy pieczeniopasztet bez chemii

Tekst i foto basilicum 17-01-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
sporo12 złprosty50 min.-

Składniki:

1 kg boczku surowego (bez skóry), 1 podwójny filet drobiowy, 2 jajka, 1 kwaśna śmietana 18% (250 ml), kilka małych pieczarek, sól, pieprz, majeranek, czosnek granulowany.

Jak przyrządzić:

Mięso przepuścić przez maszynkę, wymieszać z jajkami, śmietaną i przyprawami. Włożyć do formy, układając w środku rządek z pieczarek (mięso, pieczarki, mięso). Piec ok. 40 min w piekarniku (160-180 st.). Po wystudzeniu wyjąć z formy.

Potrzebne przybory:

maszynka do mięsa, miska, foremka długa wąska,
piekarnik

Jak podawać?

Kroić w plastry, podawać np. z chrzanem, jeść ze smakiem (z pieczywem lub bez).

Uwagi:

Formy niczym nie trzeba smarować, i tak z potrawy wytopi się sporo tłuszczu (no i bardzo dobrze).
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 17.01.2007 maja

troche dziwny ten pasztet.znam lepszy przepis ;karkowka, szynka,serduszka zetrzy,troche wontrobki jaja ,tarta bula,przyprawy,mieska pogotowac potem zemlec dodac zeszklona cebulke poprzyprawiac w... Pokaż więcej

troche dziwny ten pasztet.znam lepszy przepis ;karkowka, szynka,serduszka zetrzy,troche wontrobki jaja ,tarta bula,przyprawy,mieska pogotowac potem zemlec dodac zeszklona cebulke poprzyprawiac wymieszac i piec z1,5 godz. to jest pycha

Zgłoś 18.01.2007 Dan

Maju mówisz że przepis jest dziwny a sama podajesz taki że nie wiadomo ile czego i co z czym. A jak nie jadłaś to nie krytykuj.

Zgłoś 22.01.2007 maja

nie krytykuje twojego pasztetu!a co chodzi o proporcje mojego paszteciku,to jesli ktos choc troche pitrasi potrafi sam dobrac proporcje w zaleznosci co lubi!

Zgłoś 30.01.2007 basilicum

Już kolejny raz zrobiłam tę pieczeń (bo to jednak jest pieczeń, a nie pasztet - tyle że na zimno się je);

jest naprawdę smaczna i bardzo łatwa w wykonaniu, polecam!

Zgłoś 19.04.2007

te wasze ciasteczka są gupie

Zgłoś 05.05.2007 o rzeszty

no, moze byc pyszne, ale czy az kilogram boczku na jeden kurzy biust to nie za duzo tluszczu na taka pieczen?