Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Dorsz w pomidorach

Tekst i foto Monaura 15-05-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty? min.?

Składniki:

1 kg dorsza,
3 łyżki mąki,
olej,
4 marchewki,
1 mały seler,
2 pietruszki,
5 cebul,
1 koncentrat pomidorowy,
sól, pieprz, liść laurowy,
cukier, kwasek cytrynowy,
papryka mielona

Jak przyrządzić:

Rybę umyć, podzielić na porcje, skropić kwaskiem cytrynowym i odstawić na pół godziny. Obtoczyć w mące, kłaść na silnie rozgrzany olej i smażyć na jasnożółty kolor. Marchew, pietruszkę i seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę pokroić w paski. Rozdrobione warzywa udusić na pozostałym oleju z niewielkim dodatkiem wody. Dodać do nich koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i cukrem. Przygotowanym sosem zalać rybę i jeszcze raz poddusić.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 16.05.2006 emu

Toż to przecież nic innego, jak ryba po grecku...

Zgłoś 16.12.2008 smakosz

taaaak, a pieczywo to tylko chleb....