Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Dorsz w sosie śmietanowo-cebulowym

Tekst i foto Taroti 07-02-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4 porcje12 złprosty30 min.dużo

Składniki:

- ok.60 dag filetu z dorsza (może być mrożony),
- duża cebula lub dwie średnie,
- duży kubek gęstej śmietany (najlepiej 12%),
- margaryna do smażenia (w żadnym wypadku nie olej!),
- mąka do panierowania,
- sól,
- pieprz.

Jak przyrządzić:

Filet z dorsza podzielić na porcje, posolić, popieprzyć zostawić na 15 min., odlać ew. sok i obtoczyć w mące.
Cebule pokroić w półplasterki - niezbyt grube i włożyć na rozgrzaną na patelni margarynę, podsmażyć 3 min., rozgarnąć na boki patelni a na środek położyć rybę i smażyć na średnim ogniu 5 min. przewrócić filety na drugą stronę i smażyć jeszcze 5 min., do usmażonych filetów dodać śmietanę i dusić jeszce 1 min. na malutkim ogniu; sosu nie trzeba już zagęszczać, można ew. dodać pół łyżeczki Vegety jak ktoś lubi.

Potrzebne przybory:

Duża patelnia.

Jak podawać?

Z białym pieczywem, żiemniakami piure lub ryżem i lampką białego wina półwytrawnego.

Uwagi:

Uwaga! ryba jest delikatna i łatwo się kruszy podczas przewracania na patelni, ale to nie ma wpływu na smak potrawy.

Czas przygotowania:

Razem z przygotowaniem - ok. pół godziny.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 08.03.2003 michku

a gdzie ja znajdę dorsza :-((

warszawiak

Zgłoś 08.03.2003 michku

proponowana modyfikacja - wzbogacenie przepisu: ugotować trzeba 2 jajka na twardo, posiekać je bardzo drobno, dodać jakieś polskie zioła (eskperymentalnie) i razem z masłem podgrzać na małej pat... Pokaż więcej

proponowana modyfikacja - wzbogacenie przepisu: ugotować trzeba 2 jajka na twardo, posiekać je bardzo drobno, dodać jakieś polskie zioła (eskperymentalnie) i razem z masłem podgrzać na małej patelni przez kilka minut. no i cytrynka - kilka kropel nie zaszkodzi. Pozdrawiam. M.

Zgłoś 05.12.2003 me

co do dorsza: proponuje poszukac na kamionku (w parku kamionkowskim badz skaryszewskim) tam sa jakies oczka wodne, ew. morskie oko (mokotow), w lazienkach sie cos znajdzie, tudziez w kazdym tros... Pokaż więcej

co do dorsza: proponuje poszukac na kamionku (w parku kamionkowskim badz skaryszewskim) tam sa jakies oczka wodne, ew. morskie oko (mokotow), w lazienkach sie cos znajdzie, tudziez w kazdym troszke wiekszym parku (np ogrod saski, krasinskich itp). w wisle miestety wyginely.... z innych propozycji: sklep. no chlopie, tak ciezko w warszawie dorsza znalezc?

Zgłoś 16.09.2006 lalapupu

margaryna do jedznia, a jeszcze lepiej do smazenia, to kompletna trucizna! juz predzej maslo, jak ktos nie moze zniesc oliwy, przynajmniej maslo jest naturalnym produktem (zdrowym, gdy stosujemy... Pokaż więcej

margaryna do jedznia, a jeszcze lepiej do smazenia, to kompletna trucizna! juz predzej maslo, jak ktos nie moze zniesc oliwy, przynajmniej maslo jest naturalnym produktem (zdrowym, gdy stosujemy go z umiarem)

Zgłoś 19.12.2006 asia

wczoraj zorbilam ta rybe i byla pyszna tylko fakt zamiast margaryny smazylam na maselku ale bylo pyszne i bardzo latwe naprawde polecam!!!

Zgłoś 05.01.2007 mróweczka

PYCHA!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zgłoś 15.03.2010

to się wyprowadź z warszawki he he